Monday , 6 May 2024

Φλώρινα: Γύρω από τη φωτιά υποδέχονται το 2024 – Αναβιώνουν τα «μπαμπάρια» αύριο, Πρωτοχρονιά

Αλλαγή του χρόνου γύρω από τη φωτιά με μουσική, κρασί και φαγητό θα κάνουν οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Παπαγιάννη Φλώρινας. Με το «Άναμμα της φωτιάς» ο Μορφωτικός Σύλλογος Παπαγιάννη «Μέγας Αλέξανδρος» καλεί απόψε λίγο πριν τα μεσάνυχτα κατοίκους και επισκέπτες να υποδεχτούν με κέφι και χαρά το 2024.

Τα «μπαμπάρια»
Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς αναβιώνουν τα «μπαμπάρια». Με το πατροπαράδοτο αυτό έθιμο οι κάτοικοι της κοινότητας Παπαγιάννη και μέλη του συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» καλωσορίζουν τη νέα χρονιά για να είναι καλή και εύπορη η γη. Από τις 10.00 το πρωί, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, παρέες νεαρών του χωριού ντύνονται με προβιές ζώων, φορώντας κουδούνες στη μέση και γυρνάνε σε όλα τα σπίτια του χωριού για να ευχηθούν καλή γεωργική χρονιά. Μαζί έχουν τη νύφη και γυρίζουν σ’ όλο το χωριό. Με τη συνοδεία τοπικής παραδοσιακής ορχήστρας και του κόσμου το μεσημέρι συγκεντρώνονται όλοι στην κεντρική πλατεία όπου τα «μπαμπάρια»… αποκαλύπτονται. Βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες και στήνουν ένα μεγάλο χορό με πρωτοχορευτή τη νύφη.

Το έθιμο
Πρόκειται για ένα έθιμο, το οποίο κρατάει από την εποχή της Τουρκοκρατίας και γιορτάζει το ξύπνημα της γης και της καρποφορίας. Κεντρικός ήρωας της εκδήλωσης είναι η νύφη. Τα «μπαμπάρια» συμβολίζουν τη γονιμότητα της γης, η οποία «ξυπνάει» με το θόρυβο που κάνουν τα κουδούνια τους από το «βαθύ χειμερινό ύπνο». Σκοπός των «μπαμπαριών» είναι η προστασία της νύφης από τους «κακούς».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *