Thursday , 2 May 2024

“Φοίνικας”: Το ηλιακό drone που κατασκεύασαν φοιτητές του ΑΠΘ για να εντοπίζει δασικές πυρκαγιές

Του Γ.Κατσιάνη

Ήταν Σεπτέμβριος του 2021 όταν το ηλιακό μη επανδρωμένο αερόχημα (UAV) που κατασκεύασαν οι φοιτητές της ομάδας διαστήματος και αεροναυπηγικής του ΑΠΘ (A.S.A.T.) έπαιρνε το εισιτήριο της πρόκρισης για τον τελικό στον διαγωνισμό καινοτομίας ΄Greenathon΄ της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφήνοντας εκτός συνολικά 90 συμμετέχοντες!

Ακολούθησαν πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως το Smart Forest Innovation Challenge και το Red Βull Βasement που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2022.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά, ο “Φοίνικας”, το drone που επιβλέπει δασικές περιοχές από την εκδήλωση πυρκαγιών, πραγματοποίησε την πρώτη του δοκιμαστική πτήση (φωτογραφία).

“Αυτή είναι μόνο η αρχή για το project Phoenix και είμαστε περήφανοι που είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας”, σημειώνει με ανάρτηση στα social media η ASAT.

“Πρόκειται για ένα αερόχημα, το οποίο θα έχει εξάωρη αυτονομία πτήσης μέσω των solar cells που θα βρίσκονται ενσωματωμένα στην άνω πλευρά της πτέρυγας”, δήλωσε στο thesseconomy.gr ο επιστημονικός συνεργάτης της ASAT, Περικλής Παναγιώτου.

Το επόμενο βήμα είναι η προσθήκη του εξοπλισμού στον “Φοίνικα” ώστε να καταστεί ένα αξιόπιστο εργαλείο για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *