Friday , 29 March 2024

Φοιτητικές εκλογές 2023: ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και Πανσπουδαστική δηλώνουν πρώτες

Με αυξημένη τη συμμετοχή των φοιτητών στις κάλπες αλλά και με ιδιαίτερα τεταμένο το ενδιαφέρον ανάμεσα σε ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και Πανσπουδαστική για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών ολοκληρώθηκαν οι φετινές φοιτητικές εκλογές που διεξήχθησαν σε εκατοντάδες φοιτητικούς συλλόγους στα πανεπιστημιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Οι συγκεκριμένες φοιτητικές εκλογές και τα αποτελέσματά τους παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς προηγήθηκαν δέκα ημέρες από τις εθνικές εκλογές, γεγονός που θα αποτελέσει αντικείμενο αναλύσεων για το προς τα πού θα κινηθεί η νεολαία των πανεπιστημίων την Κυριακή 21 Μαΐου, όταν θα κληθεί να αποφασίσει για τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Οι… πρωτιές

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φοιτητική εκλογική για την οποία έχουν δοθεί διαφορετικά αποτελέσματα από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την Πανσπουδαστική. Το ίδιο είχε συμβεί και στις προηγούμενες φοιτητικές εκλογές όπου και πάλι οι δύο παρατάξεις έδιναν η κάθε μία στον εαυτό της την πρώτη θέση στην προτίμηση του συνόλου των ψηφοφόρων φοιτητών. Συγκεκριμένα στις φετινές εκλογές η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ έδωσε την πρώτη θέση στον εαυτό της με ποσοστό 48,1% έναντι 28,56% της Πανσπουδαστικής. Από την άλλη μεριά και η Πανσπουδαστική έδωσε στον εαυτό της την πρωτιά στην προτίμηση των φοιτητών της χώρας, αναφέροντας ότι είχε και άνοδο κατά 2.134 ψήφους με ποσοστό 35,15% έναντι 23,36% της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Τέλος τα ΕΑΑΚ – Αριστερά σχήματα δίνουν ποσοστό 37,7% στην Πανσπουδαστική και στη ΔΑΠ 27,45%.

Αλληλοκατηγορίες
Μεταξύ άλλων οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από σοβαρές αλληλοκατηγορίες μεταξύ των παρατάξεων, διπλές κάλπες, υπόνοιες για νοθεία, μη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και καταγγελίες για ύποπτες περιπτώσεις εξαγοράς της ψήφου φοιτητών για λίγα ευρώ. Ενώ μετά το κλείσιμο των κάλπεων η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η Πανσπουδαστική εξέδωσαν διαφορετικές ανακοινώσεις, με διαφορετικά αποτελέσματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *