Saturday , 27 April 2024

“Φρένο” στα περιφερειακά επιμελητήρια- Πρόσω ολοταχώς για κάλπες, μετά από 7 χρόνια!

Του Γ.Κατσιάνη

Στο…ψυγείο μπήκαν οι όποιες σκέψεις υπήρξαν από την πλευρά της κυβέρνησης για την σύσταση περιφερειακών επιμελητηρίων.

Ο λόγος είναι ότι δεν συντρέχει κάποια ανάγκη, την δεδομένη χρονική στιγμή για την ύπαρξη ενός μόνο επιμελητηρίου ανά γεωγραφική περιφέρεια.

Άλλωστε, η οικονομική αυτοτέλεια των φορέων αυτών εξασφαλίζεται με το νόμο 3419, ο οποίος αποδίδει μεγάλο μέρος των εσόδων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) στα επιμελητήρια.

Άσχετα, βέβαια, αν σήμερα υπάρχουν επιμελητήρια που λειτουργούν με ένα και δυο υπαλλήλους και έχουν να κάνουν προσλήψεις προσωπικού πάνω από 15 χρόνια!

Κάλπες μετά από 7 χρόνια

Την ίδια ώρα, έχουν αρχίσει οι διεργασίες ενόψει των επιμελητηριακών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 15 Νοεμβρίου-15 Δεκεμβρίου του 2024, όπως ορίζεται στον ν. 5046/2023 που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 137/29.7.2023 Τεύχος Α’ φύλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Για την ιστορία, να θυμίσω ότι οι επιμελητηριακές εκλογές έχουν αναβληθεί τρεις φορές μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου του 2021, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά διεξαγωγής των εκλογών από τον Δεκέμβριο του 2021 στο Νοέμβριο του 2022.

Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές επιπτώσεις του στη χώρα αποτέλεσαν την αφορμή για την εκ νέου μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής των επιμελητηριακών εκλογών στο διάστημα 15 Νοεμβρίου – 15 Δεκεμβρίου του 2023.

Οι κάλπες του Ιουνίου και του Οκτωβρίου μετέθεσαν, τελικά, για τρίτη φορά τον χρόνο ανάδειξης νέων διοικήσεων, το τελευταίο δίμηνο του 2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *