Thursday , 2 May 2024

Φωτιά στο Λασίθι: Χωρίς ενεργό μέτωπο – Τρεις τραυματίες, έγιναν στάχτη 2.000 στρέμματα στον Μαύρο Κόλυμπο

Χωρίς ενεργό μέτωπο, με τρεις ανθρώπους να έχουν υποστεί εγκαύματα ο ένας εκ των οποίων -74χρονος- να είναι διασωληνωμένος και πάνω από 2.000 έχουν γίνει… στάχτη είναι ο απολογισμός της φωτιάς που κατέκαψε την περιοχή Μαύρος Κόλυμπος Λασιθίου Κρήτης.

Επί τόπου επίγειες δυνάμεις
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Μέχρι στιγμής οι επίγειες δυνάμεις αντιμετωπίζουν τους διάσπαρτους καπνούς και λίγες διάσπαρτες εστίες στην ευρύτερη περιοχή της έναρξης της πυρκαγιάς, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παράμειναν όλο το βράδυ στην περιοχή. Σήμερα Κυριακή πρωί επί τόπου για την κατάσβεση της φωτιάς βρίσκονται 186 πυροσβέστες με 38 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας και 14 πεζοπόρα τμήματα. Παράλληλα συνδράμουν εθελοντές και οχήματα ΟΤΑ. Επιπλέον, σε γενική επιφυλακή τέθηκαν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στην περιφέρεια Κρήτης έως και την Τρίτη 9 Απριλίου.

Χιλιάδες καμένα στρέμματα
Σημειώνεται ότι από τους τρεις τραυματίες ο 74χρονος έχει διακομιστεί στο Βενιζέλειο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται στην Εντατική Μονάδα διασωληνωμένος με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Περίπου 2.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στο Μαύρο Κόλυμπο στην Iεράπετρα, στο Λασίθι, όπως καταγράφονται απ’ το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων Sentinel-2. Τα δεδομένα καταγράφηκαν έως τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου. Υπενθυμίζεται ότι οι οικισμοί Μαύρος Κόλυμπος, Αχλιά, Αγία Φωτιά και Γαλήνη έχουν εκκενωθεί από χθες πρωί, ύστερα από μηνύματα που εστάλησαν από το 112 στους κατοίκους των οικισμών.

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία
Σε επιφυλακή είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα, καθώς μέσα σε 12 ώρες εκδηλώθηκαν 71 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια. Σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς) αποφασίστηκε να είναι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, έπειτα από σύσκεψη που έγινε με ομάδα μετεωρολόγων και μετά από συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων που πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Στο επίκεντρο των συσκέψεων ήταν η ανησυχία για τους ισχυρούς ανέμους που θα πνέουν σήμερα, αύριο και την Τρίτη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με αποτέλεσμα τον κίνδυνο για την ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *