Friday , 3 May 2024

Φωτιές: Επίγειες και εναέριες δυνάμεις τέταρτη μέρα μάχονται με τις φλόγες – Φόβοι για αναζωπυρώσεις

Μαίνονται για τέταρτη ημέρα οι φωτιές στα διάφορα πύρινα μέτωπα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καταβάλουν προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες σε Σπάρτη, Λουτράκι και Δερβενοχώρια, όπου παραμένει δύσκολη η κατάσταση, με τις διαρκείς αναζωπυρώσεις στις περιοχές, ενώ τη μεγαλύτερη ανησυχία εμπνέει η πυρκαγιά στη Ρόδο, όπου καίγεται δασική έκταση.

Στη Ρόδο

Μετά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, η φωτιά στη Ρόδο παρουσιάζει πλέον καλύτερη εικόνα. Έχει ξεσπάσει σε δύσβατη περιοχή όπου καίγονται πανύψηλα δένδρα 15 μέτρων, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το έργο των επίγειων δυνάμεων. Στο νησί σήμερα το πρωί (20/7) έφτασαν τρία αεροπλάνα ΑΙΟΛΟΣ, δύο καναντέρ και τρία ελικόπτερα.

Στη Δυτ. Αττική
Βελτιωμένη είναι η εικόνα όσον αφορά τις φωτιές στη Δυτική Αττική. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο, με τις δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή να επικεντρώνονται στην αποτροπή αναζωπυρώσεων.

Σε Σπάρτη και Λουτράκι
Και η φωτιά στο Λευκόχωμα Σπάρτης είναι πλέον σε ύφεση. Για τη φωτιά αυτή ο κ. Αρτοποιός επιβεβαίωσε ότι ένα ελικόπτερο που επιχειρούσε στην περιοχή προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση χωρίς όμως να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός του πληρώματος.
Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Λουτράκι, ωστόσο, παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σε περίπτωση που υπάρξουν αναζωπυρώσεις. Καταμετρήθηκαν 32 καμμένα σπίτια στους γύρω οικισμούς και άλλα δύο σπίτια στον Άγιο Χαράλαμπο. Ανυπολόγιστες καταστροφές άφησε στο πέρασμά της η φωτιά στη Μάνδρα.

Υπό έλεγχο στα Γιαννιτσά
Νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε χθες το απόγευμα στην περιοχή του Πάικου, κοντά στο Αχλαδοχώρι Γιαννιτσών Πέλλας. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ κι έκαψε χορτολιβαδική έκταση .

Ενισχύσεις από το εξωτερικό

Σήμερα αναμένεται να φτάσουν από το Ισραήλ δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air-Tractor μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε σε διμερές επίπεδο η χώρα μας προς τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Οι πρώτοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία έφθασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ενώ οι σχετικές αποστολές, συνοδεία των πυροσβεστικών οχημάτων, αναμένεται να βρίσκονται στο σύνολό τους στην Ελλάδα μέχρι την Παρασκευή.

Στον εισαγγελέα ο 30χρονος

Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα ο 30χρονος που συνελήφθη στη Μεσσηνία. Ομολόγησε ότι είναι υπεύθυνος για τρεις διαφορετικούς εμπρησμούς στη Μεσσηνία, στις περιοχές Υάμεια και Χρυσοκελαριά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *