Thursday , 2 May 2024

Φωτιές: Μαίνεται στη Ρόδο -25 δασοκομάντος από τη Θεσσαλονίκη στο νησί – Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός στη Β. Ελλάδα

Είκοσι πέντε δασοκομάντος από τη Θεσσαλονίκη θα συμμετέχουν από σήμερα στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς στη Ρόδο η οποία μαίνεται στο φράγμα του Γαδουρά και στο χωριό Λάερμα. Για να αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στα Λάερμα επίγειες δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες χθες το βράδυ ενώ παράλληλα δόθηκε και εντολή εκκένωσης του χωριού. Η πυρκαγιά καίει για πέμπτη ημέρα παρθένο δάσος, ενώ από σήμερα το πρωί στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν και τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχο, Γιάννη Αρτοποιό, «στο σημείο επιχειρούν, 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 2 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Επιπλέον συνδράμουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ καθώς και εθελοντές πυροσβέστες. Ακόμη, στις 7 το πρωί έφτασαν και 31 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 οχήματα από τη Σλοβακία.

Σε επιφυλακή
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες από διερχόμενο φαίνεται να προκλήθηκε χθες το απόγευμα η φωτιά στην περιοχή του Προφήτη στη Θεσσαλονίκη, παράπλευρα της Εγνατίας Οδού, που έκαψε αγροτολιβαδική έκταση. Επί τόπου έσπευσαν άνδρες της πυροσβεστικής, πεζοπόρα τμήματα και δύο ελικόπτερα με ρίψεις νερού και έσβησαν την πυρκαγιά πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ακόμη άνδρες της πυροσβεστικής παραμένουν στα βορειοδυτικά προάστια του Διδυμοτείχου όπου ξέσπασε χθες το μεσημέρι πυρκαγιά. Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά απείλησε σπίτια μουσουλμάνων, κτηνοτροφικές μονάδες και τα μουσουλμανικά νεκροταφεία του τομέα. Συνολικά κάηκαν 20 στρέμματα ξερών χόρτων και σιτοκαλαμιάς. Τέλος, σε ύφεση είναι τα μέτωπα σε Λακωνία και Δυτική Αττική, ωστόσο οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν στο σημείο αδιάλειπτα για να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς
Υψηλός προβλέπεται σήμερα ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως φαίνεται και στον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, λόγω του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών εφαρμόζεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος ενώ θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από επίγειες πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *