Tuesday , 16 April 2024

Φylis AUTh: “Η υπογεννητικότητα είναι ένα πρόβλημα, αλλά η μητρότητα δεν είναι η μόνη ευτυχία στη ζωή μιας γυναίκας”

Τη δική της τοποθέτηση μετά το σάλο που προκλήθηκε στα social media με αφορμή το σεξιστικό και σκοταδιστικό σποτ που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο του «1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας» εκφράζει η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.) του Α.Π.Θ.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι “πράγματι, η υπογεννητικότητα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, η απάντηση όμως δεν μπορεί να δίνεται μέσω ρητορικών που καλλιεργούν την εντύπωση πως η μητρότητα είναι η μόνη ευτυχία στη ζωή μιας γυναίκας, και πως η τεκνοποίηση είναι αυτοσκοπός της συμβίωσης ενός (ετερόφυλου πάντα) ζεύγους”.

Επιπλέον, τονίζει ότι είναι σαφές από τους τίτλους των διαλέξεων, αλλά και από τα διαφημιστικά σποτ που το συνοδεύουν, στα οποία συμμετέχουν “αγαπημένα” διάσημα πρόσωπα, πως το κοινό στο οποίο στοχεύει η διοργάνωση δεν είναι η επιστημονική κοινότητα αλλά ο κόσμος εκτός αυτής. Άλλωστε, ο βασικός στόχος της διοργάνωσης είναι σαφές πως περιορίζεται στο να πείσει τις θηλυκότητες όχι μόνο να τεκνοποιήσουν, αλλά να το κάνουν νωρίς, γιατί, ανεξαρτήτως των δικών τους επιθυμιών, έτσι οφείλουν να κάνουν (εφόσον φυσικά βρίσκονται σε ετερόφυλη σχέση, καθώς, σε άλλη περίπτωση, όχι απλώς δεν οφείλουν να τεκνοποιήσουν, αλλά δεν έχουν καν το δικαίωμα).

Η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα επισημαίνει ότι “θα είμαστε απέναντι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του κάθε ατόμου να προγραμματίζει μόνο του την προσωπική και οικογενειακή του ζωή, και να θέτει τους δικούς του στόχους αυτοπραγμάτωσης, μακριά από κοινωνικές και κρατικές πιέσεις που θέλουν την υποταγή όλων των μελών της κοινωνίας σε προκαθορισμένα κουτάκια συμπεριφορών·

Να σημειωθεί ότι μετά τα αρνητικά σχόλια, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέσυρε την αιγίδα της από το συγκεκριμένο συνέδριο αργά το βράδυ του Σαββάτου. Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι και η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας. Με ανάρτησή του στο Twitter ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος επισημαίνει ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο και ανακοινώνει ότι η ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας, που πρόκειται να γίνει στα Ιωάννινα 2- 4 Ιουλίου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακυρωθεί το Συνέδριο Γονιμότητας, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το βίντεο προώθησής του, άφησε ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος.  Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι το σποτάκι εγκρίθηκε από το ΕΣΡ και παίζει εδώ και 10 μέρες στην τηλεόραση χωρίς να προκαλέσει καμία αντίδραση. «Αυτό το σποτάκι δε λέει στη γυναίκα υποχρεώσου να κάνεις παιδί, αλλά ενημερώσου. Είναι η αυτοβιογραφία μιας γυναίκας», σημείωσε.  Μάλιστα υπογράμμισε ότι μετά την κριτική που ασκήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χθες το βίντεο αποσύρθηκε. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *