Thursday , 25 April 2024

«Χαράτσι» 1,2% σε όσους καταθέτουν αγωγή στα πολυμελή δικαστήρια

Του Γ. Κατσιάνη

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει τέλος σε όσους καταθέτουν αγωγές σε πολυμελή δικαστήρια.

Αν και το λεγόμενο δικαστικό ένσημο καταργήθηκε το 2016, επανήλθε με το νόμο 4640 του 2019.

«Αυτό σημαίνει πως όποιος θελήσει να καταθέσει αγωγή για υπόθεση, αξίας 250.000 ευρώ και άνω, θα πρέπει να καταβάλλει φόρο 1,2% στο κράτος, δηλαδή να πληρώσει τουλάχιστον 3.000 ευρώ για να εκδικαστεί η υπόθεση του», τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στάθης Κουτσοχήνας.

«Η επιβολή τέλους 1,2% για αγωγές που κατατίθενται σε πολυμελή δικαστήρια αποτελεί αντικίνητρο για τον πολίτη, τον επιχειρηματία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να διεκδικήσουν το δίκαιο τους», δήλωσε με την σειρά του ο πρόεδρος της ολομέλειας προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, Δημήτρης Βερβεσός.

Σε περίπτωση που η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν αποσύρει την συγκεκριμένη διάταξη, οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας θα καταθέσουν προσφυγή στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα ενημερώσουμε τα επιμελητήρια, τους φορείς και τους βουλευτές για την διάταξη, την οποία το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πατρών έκρινε πρόσφατα αντισυνταγματική», σημείωσε ο κ. Βερβεσός.    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *