Thursday , 25 April 2024

“Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος” – Εθελοντές συμβάλλουν στην πυροπροστασία του Ολύμπου

Σ. Ξανθοπούλου

Η πρώτη βάρδια του “ΧΑΡΙΖΩ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΟΥ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ” άρχισε ξανά πριν ένα μήνα. Εφέτος η δράση που υλοποιεί η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας συμπληρώνει 13 χρόνια ανελλιπούς προσφοράς στην πυροπροστασία των δασών μας.

Πριν 13 χρόνια, όταν το 2007 η Πελοπόννησος πλήττονταν από καταστροφικές πυρκαγιές, μια ομάδα πολιτών της επαρχιακής πόλης της Κατερίνης, στους πρόποδες του μυθικού Ολύμπου, ανησυχώντας για τον πανέμορφο βουνό των 12 θεών, προσφέρθηκε να βοηθήσει την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τότε ο Διοικητής της κ. Ζάχος πρότεινε στους πολίτες κάτι πολύ απλό: τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο βαθμός επικινδυνότητας θα έφτανε στο κόκκινο (1 Ιουνίου – 10 Σεπτεμβρίου), από ένα σημείο στρατηγικής σημασίας για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με καλή ορατότητα έτσι ώστε να μπορεί κανείς να ελέγξει με μια ματιά μεγάλη ορεινή έκταση, οι πολίτες όφειλαν να κάνουν μια …εκδρομή έχοντας μαζί τους ένα ζευγάρι κιάλια, ένα κινητό και σε περίπτωση που έβλεπαν καπνό, θα έπρεπε να ειδοποιήσουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Η ιδέα φάνηκε στους πολίτες τόσο απλή που αμέσως προχώρησαν σε κάτι πιο συστηματικό και οργανωμένο από αυτό που τους ζήτησε αρχικά ο διοικητής της Πυροσβεστικής. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες οργάνωσαν μια διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης με τη βοήθεια της οποίας οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής είχαν τη δυνατότητα να επιλέγουν στην ιστοσελίδα της ομάδας την ημέρα της αρεσκείας τους για να φυλάξουν το βουνό. Στο σημείο που τους υπέδειξε η Πυροσβεστική Υπηρεσία τοποθέτησαν έναν μικρό ξύλινο πυργίσκο από τον οποίο με ένα ζευγάρι κιάλια, άρχισαν να εποπτεύουν την ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Ολύμπου. Έτσι απλά γεννήθηκε η αγαπημένη δράση όλων των Πιεριαίων, το «Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο Δάσος» το οποίο φέτος έκλεισε τα 13 του χρόνια.

Κάθε χρόνο περισσότερες από 120 οικογένειες από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας συμμετέχουν στη δράση και προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, όχι μόνο στον τομέα έγκαιρης αντιμετώπισης των πυρκαγιών, αλλά ειδικά στον τομέα της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών. Το «Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο Δάσος» έχει εδραιωθεί στην τοπική κοινωνία και αποτελεί πλέον ένα ιδιότυπο σχολείο το οποίο χτίζει μια κοινωνία ενεργών πολιτών και πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, παράγει σημαντικό κοινωνικό κεφάλαιο για τη χώρα.

Οι εθελόντριες και οι εθελοντές του «Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος» εντοπίζουν κάθε χρόνο περισσότερα από 15 περιστατικά φωτιάς τα οποία αντιμετωπίζονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία εν τη γενέσει τους.

Όπως τονίζει η εθελοντική ομάδα “το 90% των πυρκαγιών προκαλείται από τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι με τη σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση μπορεί ο καθένας μας να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των δασικών πυρκαγιών”.

Αυτό που κάνουν οι πολίτες της Πιερίας εδώ και 13 χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προστασίας του Ολύμπου και των Πιερίων. Εκατοντάδες οικογένειες χαρίζουν μια μέρα από το καλοκαίρι τους στο δάσος και ενισχύουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μέσω της πρόληψης και της έγκαιρης πληροφόρησης σε περίπτωση φωτιάς.

Πριν ένα μήνα άρχισε η λειτουργία του παρατηρητηρίου της Πλάκας Λιτοχώρου και άνοιξαν οι φόρμες δηλώσεων συμμετοχής στην ιστοσελίδα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν.Πιερίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *