Sunday , 28 April 2024

Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν: Από την Goldman Sachs στο “τιμόνι” της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Του Γ.Κατσιάνη

Πολλοί παραξενεύτηκαν που ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμπιστεύτηκε σε μια νεαρή γυναίκα τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας (TCMB).

Όμως η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.

Η 41χρονη απόφοιτη του πανεπιστημίου του Βοσπόρου, ολοκλήρωσε μέσα σε ένα μόλις χρόνο ένα διετές διδακτορικό πρόγραμμα στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Σε ηλικία 23 ετών άρχισε να εργάζεται στην Goldman Sachs ενώ το 2014 ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου στην First Republic Bank, η οποία κατέρρευσε πρόσφατα.

Επίσης, διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της αμερικανικής εταιρείας Tiffany&Co, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της πώλησης πολύτιμων κοσμημάτων και έχει έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, το στοίχημα που καλείται να κερδίσει το λεγόμενο “τρομερό κορίτσι της Τουρκίας” είναι η μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος “τρέχει” σήμερα με 40%.

Δύσκολη εξίσωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι η πολιτική Ερντογάν παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα.

Με την ισοτιμία δολαρίου-τουρκικής λίρας να βρίσκεται στο 1/23, θεωρώ ότι θα χρειαστεί να περάσει πολύς χρόνος για να ανακάμψει η οικονομία.

Σε αυτή την περίπτωση παραμένει άγνωστο αν και κατά πόσο η Ερκάν θα μπορέσει να ισορροπήσει μεταξύ της πολιτικής Ερντογάν και της δυτικότροπης εμπειρίας της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *