Saturday , 20 April 2024

Χ.Σταϊκούρας: Ρυθμίσεις για τις φορολογικές υποχρεώσεις των εργαζομένων σε αναστολή-Καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ φέτος

Βαθύτατη αλλά παροδική ύφεση προέβλεψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας παράλληλα ότι εντός του Μαΐου θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις τόσο για την στήριξη της εστίασης και του εποχιακού τουρισμού, όσο και εκείνες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένα ενοίκια, όπως και ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τις φορολογικές υποχρεώσεις των εργαζομένων  σε αναστολή, αλλά δεν θα υπάρξει αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ για φέτος. 

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε, αναλυτικότερα, τα περί πρόβλεψης για ύφεση 10% έως 13,2% φέτος στο δυσμενές σενάριο, σημειώνοντας πάντως ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως με τα μέτρα, που λαμβάνει μπορεί να την περιορίσει στο 5% έως 8%. Όπως εξήγησε ένας μήνας επιπλέον lockdown είναι περίπου 2,5 με 3 μονάδες του ΑΕΠ ειδικά για την Ελλάδα, που έχει τέτοια εξάρτηση από τον τουρισμό. 

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα τα έσοδα του κράτους έχουν πάει καλύτερα των εκτιμήσεων, τόσο τον Απρίλιο, όσο και το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και αυτό βοηθά στη λήψη μέτρων στήριξης και μέσα στον Μάιο η Κυβέρνηση θα νομοθετήσει για την διευκόλυνση των ιδιοκτητών ακινήτων που είχαν μειωμένα ενοίκια.

Προτεραιότητα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, με τρία διαθλέσιμα εργαλεία στο “μέτωπο” γης ρευστότητας: Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων. 

Σε ερώτηση για το εάν ισχύουν οι πληροφορίες για μείωση του ΦΠΑ και προκαταβολής φόρου, απάντησε μόνο ότι είναι μεταξύ αυτών που συζητούνται, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες και ότι αποφάσεις θα ληφθούν εντός του μήνα, ενώ για τα δάνεια του ΕSM, είπε ότι είναι ένα καλό εργαλείο να αξιοποιηθεί μόνο εφόσον υπάρξουν δυσκολίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *