Tuesday , 16 April 2024

Ψηφιακά ο έλεγχος των εμβολιασμένων πελατών στα καταστήματα εστίασης από τις 15 Ιουλίου- Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Του Γ. Κατσιάνη

Σε ισχύ θα τεθεί από την ερχόμενη Πέμπτη 15 Ιουλίου η ψηφιακή εφαρμογή,η οποία θα διαπιστώνει αν οι πελάτες στα καταστήματα εστίασης είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο MEGA.

“Μέσω του app store, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος θα κατεβάζει την εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο ή στο tablet και θα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού του πελάτη”, δήλωσε ο κ.Πιερρακάκης και σημείωσε πως θα υπάρχουν συνολικά τρεις ενδείξεις.

“Όταν η εφαρμογή θα βγάζει χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει. Όταν βγαίνει κίτρινο σημαίνει ότι έχει αρνητικό τεστ ενώ το κόκκινο χρώμα θα συνεπάγεται λάθος ή μη αληθές έγγραφο”, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αντιδράσεις

Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες της εστίασης εκφράζουν την έντονη αντίδραση τους στην εφαρμογή του μέτρου.

“Δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε ελέγχους. Άμα θέλει η κυβέρνηση, να κάνει η ίδια ελέγχους”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας.

Μάλιστα,με επιστολή τους προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, οι εκπρόσωποι 45 σωματείων και συλλόγων εστίασης της χώρας κάνουν λόγο για “εμμονική στοχοποίηση” της εστίασης και επιχειρήσεις σε “ρόλο χωροφύλακα” για τους θαμώνες.

“Νομοθετείτε από τα γραφεία σας, χωρίς να έχετε καμία επαφή με τον επαγγελματικό μας χώρο και χωρίς, όχι να μας ρωτάτε, αλλά ούτε και να μας ακούτε. Σας καλούμε άμεσα να ανακαλέσετε το παντελώς παράνομο και αντίθετο σε κάθε έννοια ισονομίας και ισότητας ΦΕΚ 2979/β’/07.07.2021”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *