Thursday , 28 March 2024

Όταν οι αυταπάτες μετατρέπονται σε εξαπάτηση

Του Γ. Κατσιάνη

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την κοινωνική δυσφορία που προκαλεί η ακρίβεια, η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα της πολιτικής της την επιδοματική πολιτική.

Τάζει λοιπόν χρήματα στους καταναλωτές, υπό την μορφή ενισχύσεων για λογαριασμούς που έχουν ήδη πληρώσει το προηγούμενο διάστημα στις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι η επιστροφή χρημάτων είναι για λογαριασμούς που αφορούν την κατανάλωση ρεύματος με κυμαινόμενο επιτόκιο σχετικά με την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Και έρχεται η ώρα των αποτελεσμάτων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών-πολιτών βλέπει ότι το ποσό της επιστροφής είναι αντιστρόφως ανάλογο με το ύψος των χρημάτων που κατέβαλλαν για το πρώτο μισό του 2022.

Οι διψήφιες επιστροφές αποτελούν τον μέσο όρο των επιδοτήσεων για τα νοικοκυριά, παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν τριψήφια σχεδόν σε κάθε έναντι και εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Προφανώς, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει αντιληφθεί το κύμα της αντίδρασης που προκαλεί η οργή εκατομμυρίων καταναλωτών όταν βλέπουν το μέγεθος της εξαπάτησης που συντελείται για άλλη μια φορά με τις επιδοτήσεις.

Προφανώς, η κυβέρνηση δεν έχει μελετήσει σωστά τις αντιδράσεις των πολιτών, οι οποίοι για άλλη μια φορά αντί για ικανοποίηση, λαμβάνουν απογοήτευση.

Έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψη σωστής εκτίμησης των πραγμάτων και των δεδομένων, οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, η διαχείριση της κρίσης απαιτεί ρεαλισμό και όχι ταχυδακτυλουργικά κόλπα.

Οι πολίτες δεν είναι ιθαγενείς να τους δίνεις καθρεφτάκια και faux bijoux, με σκοπό να τους εξαπατήσεις.

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πότε οι αυταπάτες μετατρέπονται σε εξαπάτηση.

Προφανώς, οι κυβερνώντες δεν θέλουν να έχουν την ίδια κατάληξη, το βράδυ των εκλογών.      

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *