Friday , 3 May 2024

“Όχι” του Γιάννη Μασούτη σε νέα αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών-Ποιο κυβερνητικό στέλεχος έχει βάλει…πλώρη για την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος;

Του Γ. Κατσιάνη

Από αναβολή σε… αναβολή πηγαίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στα επιμελητήρια της χώρας.

Για την ιστορία, οι εκλογές επρόκειτο να πραγματοποιηθούν κανονικά τον Δεκέμβριο του 2021.

Ωστόσο, με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε στις αρχές Μαρτίου του 2021, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά  διεξαγωγής των εκλογών για το διάστημα 15-22 Νοεμβρίου 2022.

Έτσι, μετά την πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της χώρας λειτούργησαν ως αφορμή για την δεύτερη κατά σειρά αναβολή της εκλογικής διαδικασίας στα επιμελητήρια και μετάθεση της στα τέλη του 2023.

Και τρίτη αναβολή;

Και ενώ τα περισσότερα επιμελητήρια της χώρας έχουν συγκροτήσει ήδη εκλογικές επιτροπές, ορισμένοι εκ των προέδρων φέρονται να ζήτησαν από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και τρίτη, κατά σειρά αναβολή των εκλογών!

Την πληροφορία επιβεβαίωσε στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Γιάννης Μασούτης.

«Κάποιοι εκ των πρόεδρων άκουσα ότι ζήτησαν να υπάρξει παράταση λίγων μηνών, δηλαδή, να πάμε σε εκλογές το 2024. Προσωπικά, δεν συμφωνώ να δοθεί νέα παράταση διότι η θητεία των νυν διοικήσεων θα επιμηκυνθεί στα επτά χρόνια», δήλωσε στο thesseconomy.gr ο κ. Μασούτης και υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής, δεν τίθεται θέμα εκ νέου αναβολής των εκλογών.

Το παρασκήνιο

Ωστόσο, έγκυρες πηγές του thesseconomy.gr αναφέρουν ότι πίσω από την υπόθεση της (δρομολογούμενης) εκ νέου αναβολής των επιμελητηριακών εκλογών φέρεται να βρίσκεται ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και διευθυντής της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, Γιάννης Μπρατάκος.

Ο τέως πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) φαίνεται πως έχει νοσταλγήσει την επιστροφή του στο κτίριο της οδού Ακαδημίας, μετά από ένα χρόνο παραμονής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε από το…πουθενά η σεναριολογία γύρω από την “αναγκαιότητα” της -τρίτης κατά σειρά- αναβολής των εκλογών, προκειμένου να υπάρξει κατάλληλος χρόνος για την επιστροφή του κ. Μπρατάκου στο ΕΒΕΑ και την μετέπειτα διεκδίκηση της προεδρίας της ΚΕΕΕ.

Μένει να αποδειχθεί αν ο επιμελητηριακός θεσμός θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται από την κεντρική διοίκηση, όχι ως σύμβουλος της Πολιτείας αλλά ως όχημα για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *