Friday , 29 March 2024

1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο ΜΜΕ Κεντρικής Ελλάδος: Απόφαση για συνέργειες και ηλεκτρονική πλατφόρμα προβολής

Την ανάπτυξη συνεργειών και ηλεκτρονικής δικτύωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κεντρικής Ελλάδας αποφάσισαν οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων της Κεντρικής Ελλάδας, συγκεκριμένα οι τέσσερις ΟΕΒΕ της Θεσσαλίας (Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας) και της Φθιώτιδας, στο πλαίσιο του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Κεντρικής Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στο Βόλο, με πρωτοβουλία της ΟΕΒΕ Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ).

“Σήμερα περνάμε τρία μηνύματα: εξωστρέφεια, δικτύωση, συνεργασία. Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα πατήσουμε οι Ομοσπονδίες και όσοι βοηθήσουν το εγχείρημα στην πράξη θα βοηθήσουν τα παιδιά τους για ένα καλύτερο αύριο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ και μέλος του δ.σ. της ΓΣΕΒΕΕ, Τρύφων Πλαστάρας και πρόσθεσε: “Οι ΟΕΒΕ της Κεντρικής Ελλάδας πήραμε την απόφαση ότι κάτι πρέπει να κάνουμε, να μην ασχοληθούμε μόνο με το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια – θέματα που είναι χιλιοειπωμένα, αλλά να κάνουμε ένα βήμα πιο μπροστά, που θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις μας και θα δημιουργήσει μια διαφορετικη εξωστρέφεια, συνεργασία, συνέργειες, ένα νέο εγχείρημα που θα έχει τα στοιχεία της δικτύωσης και της συνέργειας. Ο σπόρος που μπαίνει εδώ στην Κ.Ελλάδα θα διοχετευτεί σε όλες τις Ομοσπονδίες της χώρας”.

Συμπεράσματα

Η περιοχή της Κεντρικής Ελλάδος είναι μια πλούσια περιοχή η οποία με την ανάλογη αξιοποίηση μπορεί να γίνει η ατμομηχανή ανάπτυξης κοινωνικής, οικονομικής, παραγωγικής, της ελληνικής οικονομίας, καθότι στο γεωγραφικό της χώρο λαμβάνουν παραγωγικές δραστηριότητες που μπορεί να προσφέρουν υπεραξία και ανάπτυξη στη χώρα μας.

Τρεις είναι οι πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η οικονομία της Κεντρικής Ελλάδος: Αγροτική παραγωγή, Βιοτεχνία – Βιομηχανία και Τουρισμός.

Αναφορικά με τον πρώτο πυλώνα της αγροτικής παραγωγής τέθηκαν τα εξής θέματα: Συνεταιριστικές πρωτοβουλίες, τυποποίηση, πιστοποίηση, ανταγωνιστικότητα, μονοκαλλιέργεια, εγκατάλειψη της υπαίθρου, συνδυασμός υψηλής ποιότητας, μεγάλης ποικιλίας και άριστης τιμής τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, δημιουργία προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα.

Στο δεύτερο πυλώνα της βιοτεχνίας – βιομηχανίας οι τοποθετήσεις κινήθηκαν στα εξής σημεία: καινοτόμα προϊόντα,  συνεργασία και συστέγαση ομοειδών επιχειρήσεων, εκπαίδευση επαγγελματιών και προσωπικού, πιστοποίηση επαγγελμάτων, προσωπικό εξειδικευμένο προσαρμοσμένο στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας, συνεργασία τεχνικών σχολών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με φορείς, ανασύσταση και αξιοποίηση βιομηχανικών περιοχών, συγκοινωνίες.

Όσον αφορά τον τρίτο πυλώνα του τουρισμού βασικά σημεία: αξιοποίηση ιστορικών μνημείων, λιμάνια, αεροδρόμιο, κρουαζιέρα, Συνεδριακά κέντρα,  αξιοποίηση Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, Αξιοποίηση ιαματικών πηγών, θεματικός τουρισμός υγείας και ευεξίας, συνεργασία περιοχών για τουριστικές διαδρομές και ανάδειξη γενικώς όλων των τουριστικών περιοχών της Κεντρικής Ελλάδος.

Κοινή συνεσταλμένη όλων των ΟΕΒΕ Κεντρικής Ελλάδος είναι η ενιαία ψηφιακή δικτύωση. Η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για προβολή των επιχειρήσεων της Κεντρικής Ελλάδας. Οι λέξεις κλειδιά και το απόφθεγμα του Συνεδρίου συνοψίζεται στο τρίπτυχο: δικτύωση – εξωστρέφεια – συνεργασίες.

Στο τέλος του Συνεδρίου αποφασίσθηκε ότι το επόμενο Συνέδριο θα φιλοξενηθεί από την ΟΕΒΕ Λάρισας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *