Wednesday , 30 November 2022

1.650 εκθέτες από 49 χώρες στην 29η AGROTICA – Σε ύφεση ο κλάδος των γεωργικών μηχανημάτων, μεγάλη πτώση και στις πωλήσεις λιπασμάτων

Με 1.650 εκθέτες από 49 χώρες και χωρίς ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο διαθέσιμο ανοίγει πύλες μεθαύριο Πέμπτη στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης η 29η Agrotica (20-23/10), η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες εκθέσεις του πρωτογενούς τομέα στην ΕΕ (στην 3η θέση) και αποτελεί τη μεγαλύτερη κλαδική έκθεση στην Ελλάδα.

Στη φετινή διοργάνωση, το «παρών» θα δώσουν επίσης οργανωμένες επιχειρηματικές αποστολές από 15 κράτη, όπως και μεμονωμένοι hosted buyers από τις εξής χώρες: Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Κύπρος, Αίγυπτος, Γεωργία, Ιορδανία, Λίβανος, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ομαδικές επισκέψεις από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, ενώ θα γίνουν και δύο επιχειρηματικές αποστολές από το ιρακινό Κουρδιστάν-για πρώτη φορά στην ιστορία της έκθεσης- και συγκεκριμένα από την περιοχή της Σουλεϊμανίγιας και το Ερμπίλ.

Σε ύφεση ο κλάδος γεωργικών μηχανημάτων με μειωμένες πωλήσεις κατά 42% φέτος

Την ανάγκη να υλοποιούνται «ταχύτερα και πιο σωστά» τα Σχέδια Βελτίωσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και να υιοθετηθεί η κυκλικότητα στις δράσεις του ΕΣΠΑ, υπογράμμισε στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), Σάββας Μπαλουτσής, τονίζοντας ότι λόγω και αυτών των καθυστερήσεων «ο κλάδος βρίσκεται φέτος σε ύφεση και καταγράφει μείωση πωλήσεων κατά 42%».

Χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο, η ύφεση στον κλάδο να συνεχίσει και το 2023, ο κ. Μπαλουκτσής ζήτησε να επισπευστούν οι διαδικασίες για την ένταξη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στα γεωργικά προγράμματα και σημείωσε ότι οι επαγγελματίες/μέλη του ΣΕΑΜ αγοράζουν ακριβότερα κατά 20% τουλάχιστον, λόγω της διεθνούς συγκυρίας, αλλά και επειδή έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά των μηχανημάτων, που πλέον είναι πιο «πράσινα», στο πλαίσιο των επιταγών της ΕΕ. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι την περίοδο 2020-2021 ο κλάδος των γεωργικών μηχανημάτων υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το 2019.

Τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες των προγραμμάτων επιδότησης των αγορών γεωργικών μηχανημάτων, υπογράμμισε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδας (ΕΚΑΓΕΜ), Παναγιώτης Φωτιάδης, σημειώνοντας ότι «η διετία που μεσολαβεί από την υποβολή ενός αιτήματος για ενίσχυση στην προμήθεια εξοπλισμού, μέχρι την έγκρισή του από τις αναπτυξιακές δράσεις, ανεβάζει το κόστος παραγωγής για τους κατασκευαστές».

Μέση μείωση 30% στις πωλήσεις λιπασμάτων

«Ο πόλεμος, ανάμεσα σε δύο από τα πιο σημαντικά κράτη και στην παραγωγή λιπασμάτων, το υψηλό ενεργειακό κόστος και τα προβλήματα παραγωγής στα εργοστάσια λιπασμάτων, έχουν εκτινάξει τις τιμές, με τις επιχειρήσεις- μέλη του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων, να κατορθώνουν ως σήμερα τουλάχιστον, να εφοδιάζουν τους γεωργούς με λιπάσματα και φυτοπροστατευτικά, δίχως όμως να μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν θα παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά», ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ, Δημήτρης Ρουσσέας.

«Ούτε κινδυνολογούμε, ούτε όμως εφησυχάζουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «δεν είμαστε πάντως σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού».

Διευκρίνισε δε, ότι στη νότια Ελλάδα, η εφαρμογή λιπασμάτων, στην κύρια καλλιέργεια που είναι της ελιάς, είναι μειωμένη ως κατά 50%, εξαιτίας της συρρικνωμένης παραγωγής, αλλά και των τιμών, στην περίοδο 2021-2022, ενώ στον αντίποδα, στη βόρεια Ελλάδα, με τις αροτραίες καλλιέργειες, «η κατάσταση είναι καλύτερη, αν και όχι καλή».

Τα εγκαίνια της 29ης Agrotica, μεθαύριο, Πέμπτη 20/10, στις 19.00, αναμένεται να κάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. Η Έκθεση θα λειτουργεί κατά τις ημέρες Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή, από τις 10 το πρωί έως και τις επτά το βράδυ, ενώ το Σάββατο θα κλείσει μία ώρα αργότερα, δηλαδή στις 20.00.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *