Thursday , 25 April 2024

100 αρχαιολογικοί χώροι μουσεία και μνημεία ανοιχτοί αύριο Πανελλαδικά για τον εορτασμό της Πανσελήνου του Αυγούστου

Σε 100 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας κορυφώνεται αύριο (Δεκαπενταύγουστος) ο εορτασμός της Πανσελήνου του Αυγούστου 2019, με εκδηλώσεις που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού, οι οποίες ξεκίνησαν από τις 11 του μήνα και ολοκληρώνονται στις 19 Αυγούστου.

Ανοιχτοί για το κοινό χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων θα παραμείνουν τον Δεκαπενταύγουστο συνολικά 48 χώροι και μουσεία, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Όσοι μείνουν ή “ξεμείνουν” στη Θεσσαλονίκη έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τρεις χώρους στους οποίους πραγματοποιούνται εκδηλώσεις από το ΥΠΠΟ. Αναλυτικά:

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κεντρικός αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης – Συναυλία ελληνικής και ξένης έντεχνης μουσικής υπό τον τίτλο “η (οι) μουσική (οι) του δρόμου στο Αρχαιολογικό Μουσείο” με ώρα έναρξης 21.30 και είσοδο ελεύθερη τόσο στη συναυλία, όσο και στις εξωτερικές μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου από τις 08.00 έως τις 23.00

ΕΦΑ ΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αρχαιολογικός χώρος Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης – Φιλοξενία της παράστασης “Ο θάνατος της Κλεοπάτρας”, λυρική καντάτα σε μία πράξη σε μουσική του Hector Berlioz και κείμενα του William Shakespeare. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από την Εταιρεία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδας, εκτός του τυπικού ωραρίου λειτουργίας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

“Μελωδική πανσέληνος στο Μουσείο”. Το κοινό θα απολαύσει αγαπημένα τραγούδια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο (ώρα έναρξης 21.30). Το Μουσείο θα παραμείνει επισκέψιμο για το κοινό ως τις 22.00 [Ωράριο λειτουργίας Δευτ.- Κυρ. 8.00-20.00. Είσοδος ελεύθερη στη μόνιμη & τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου από τις 18.30 έως τις 22.00.

ΑΤΤΙΚΗ

-Μουσική βραδιά στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ – Μουσική βραδιά υπό το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης την Πέμπτη, 15 Αυγούστου, στις 9  το βράδυ. Συμμετέχουν οι τραγουδιστές: Ειρήνη Τουμπάκη, Ανδρέας Λάφης, Μαρία Αναματερού και Σωτήρης Καρυστινός και η ορχήστρα τους, θα ερμηνεύσουν πολυαγαπημένα τραγούδια για το φεγγάρι και όχι μόνο (Μακεδόνας, Μαχαιρίτσας, Νταλάρας, Αλεξίου, Σαββόπουλος, κ.ά.).

Την ίδια ημέρα οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 8 το βράδυ), δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τις μόνιμες συλλογές, αλλά και τη φωτογραφική έκθεση «Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης».

Την ίδια ημέρα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις παρουσιάσεις της αρχαιολογικής ανασκαφής με τίτλο: «Περπατώντας στην αρχαία γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης».

-Η Ευανθία Ρεμπούτσικα στο ΝΑΟ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ στο Σούνιο – Η Ευανθία Ρεμπούτσικα, επίσης, προσκαλεί τους φίλους της σε μία μοναδική παράσταση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δήμου Λαυρεωτικής «Θορίκια 2019» ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου και της Πανσελήνου του Αυγούστου στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο στις 21.00 (είσοδος ελεύθερη).

-Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εξάλλου, θα συμμετάσχει όπως και κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις της Πανσελήνου του Αυγούστου 2019 με μουσικά σύνολα και θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου.

-Ο Αρχαιολογικός χώρος Αμφιαρείου στον Ωρωπό θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό έως τις 24.00 με εκδήλωση που περιλαμβάνει ηχογραφημένη απαγγελία ποιημάτων από καταξιωμένους Έλληνες ποιητές και μουσική.

Οι εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία  και τα Μουσεία της χώρας καταγράφονται σε πίνακες που θα επικαιροποιούνται για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού και θα είναι αναρτημένοι στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Επισυνάπτουμε το link με τον κατάλογο των αντίστοιχων εκδηλώσεων της Πανσελήνου του Δεκαπενταύγουστου σε όλη τη χώρα:

https://drive.google.com/open?id=1G9Vnn4tyVY5N8HrPUf5k7vKt6Lwbnd13

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *