Thursday , 13 February 2025

13η Zootechnia: Εγκαίνια με μήνυμα ενότητας στη… σκιά των αγροτικών κινητοποιήσεων

Με 954 εκθέτες από συνολικά 49 χώρες,εγκαινιάστηκε χθες στις 7.00 το απόγευμα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα η 13η Zootechnia στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ – Helexpo. Ο υπουργός αναφερόμενος στα προβλήματα των αγροτών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα μέσα από στοχευμένες πολιτικές. «Οι κρίσεις δεν λύνονται με συνθήματα, αλλά με ουσιαστικές παρεμβάσεις και διάλογο», είπε χαρακτηριστικά.

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων
Στην ομιλία του ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στη συμβολή του πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας στην οικονομία και την ανάγκη στήριξής του. Μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας τόνισε ότι «οι συνέπειες των γεωστρατηγικών, ενεργειακών και κλιματικών κρίσεων δεν αντιμετωπίζονται με διαγωνισμό υποσχέσεων, αλλά με ρεαλιστικές προτάσεις και συνεργασία. Ο διάλογος φέρνει λύσεις και καλώ τους Έλληνες αγρότες να συμμετάσχουν με ουσιαστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις». Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επικαλούμενος τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) επεσήμανε ότι η ζωική παραγωγή συμμετείχε στη Συνολική Αγροτική Παραγωγή με ποσοστό 20,3% το 2022 και 23,6% το 2023. «Παρότι η παραγωγή παρουσίασε κάμψη τα τελευταία χρόνια, η εξαγωγική διείσδυση των ελληνικών προϊόντων ζωικής προέλευσης ενισχύθηκε, αγγίζοντας το 17% το 2023. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των γαλακτοκομικών προϊόντων με τις εξαγωγές τους να ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ το 2023», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας
Ο υπουργός στην ομιλία του επεσήμανε ότι τον Φεβρουάριο αναμένεται να φτάσει στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα δώσει τέλος στον βραχνά των κόκκινων δανείων για 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς και 21.000 φυσικά πρόσωπα και θα προβλέπει τη διαγραφή μέρους του ποσού και τη δυνατότητα διακανονισμών.Όσον αφορά τη στήριξη της κτηνοτροφίας ο υπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων όπως:
-Την ενίσχυση των κτηνοτρόφων της χώρας μέσω de minimis για ζωοτροφές που αντιστοιχούν στον περιορισμό των ζώων για ένα μήνα, λόγω της πανώλης.
-Η θεσμοθέτηση του ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για την προστασία της ελληνικής γαλακτοκομικής παραγωγής.
-Η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αποτροπή των παράνομων ελληνοποιήσεων.
-Η πρόταση και της χώρας για τη δημιουργία εντός Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοήθειας για τους αγρότες, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
-Η διατήρηση χαμηλού κόστους παραγωγής μέσω των ήδη θεσπισμένων φορολογικών ελαφρύνσεων και της, επίσης νομοθετημένης -με ειδικό μόνιμο μηχανισμό- επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και του φθηνού ρεύματος. Ακόμη ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και την ευλογιά, με αποζημιώσεις και μέτρα όπως η δωρεάν ανασύσταση των κοπαδιών με πρόγραμμα κατά τα πρότυπα του μέτρου 5.2, καθώς επίσης και την καταβολή εφάπαξ ενίσχυσης στους κτηνιάτρους που μετείχαν σε αυτή την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρηση, αλλά και την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος στους κτηνιάτρους, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1/1/2025.

Ο ρόλος της Zootechnia
Την πεποίθηση ότι η στήριξη του αγροτικού τομέα δεν είναι οικονομικό ζήτημα, αλλά εθνική υπόθεση εξέφρασε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας. Εκθέσεις όπως η Zootechnia και η Agrotica έχουν πλέον τέτοιο μέγεθος, εύρος και ποιότητα που δεν χρειάζεται να επισκεπτόμαστε ανάλογες εκθέσεις του εξωτερικού, σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Κεφαλάς. Τη συμβολή της Zootechnia στην ανάδειξη της σημασίας του αγροτοκτηνοτροφικού και πτηνοτροφικού τομέα στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών υπογράμμισε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης για δράσεις που αφορούν στις υπηρεσίες προστασίας αδέσποτων ζώων Σπύρος Τζελέπης. Πλατφόρμα επικοινωνίας όλων των επαγγελματιών του κλάδου χαρακτήρισε τη Zootechnia ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Τάσος Τζήκας σημειώνοντας πως η φετινή έκθεση είναι τόσο διεθνής όσο την είχε ονειρευτεί ο εκθεσιακός φορέας όταν την ξεκινούσε.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Σε περισσότερα από 1.500 τ.μ. των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, η Zootechnia θα φιλοξενήσει και παράλληλες εκδηλώσεις όπως το Pet Festival στα περίπτερα 5 και 6 όπου θα ενημερωθούν για θέματα εκπαίδευσης, διατροφής και υγείας γύρω από τα ζώα συντροφιάς, αλλά και πολλές εκδηλώσεις και shows. Επίσης σ το Σαλόνι Αλόγου στο περίπτερο 7 οι επισκέπτες θα μπορούν σε μία διαμορφωμένη πίστα να παρακολουθήσουν παραστάσεις δεξιοτεχνίες, αρματοδρομίες και διαφορά άλλα δρώμενα, αλλά και το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το κρέας και τα προϊόντα του, ενώ φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν καινοτόμες εφαρμογές στη ζωική παραγωγή. Η Zootechnia, που θα διαρκέσει έως την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και φέτος φιλοξενεί επισκέπτες και εκθέτες από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Κίνα και η Αρμενία.

*Κόστος και ώρες λειτουργίας: Το εισιτήριο εισόδου στοιχίζει 7 ευρώ. Η έκθεση λειτουργεί από τις 10.00 π.μ. έως τις 19.00 μ.μ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *