Saturday , 25 May 2024

18ος Διεθνής Μαραθώνιος: Με 17.000 αθλητές από 71 χώρες «τερματίζει» στη Θεσσαλονίκη – Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο

Ο 18ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» – bwin ενώνει σήμερα, Κυριακή 21 Απριλίου, δρομείς από κάθε γωνιά του πλανήτη, από 10χρονους μαθητές δημοτικών σχολείων μέχρι αειθαλείς 86χρονους προσφέροντας για άλλη μία χρονιά, από το 2006, μοναδικές συγκινήσεις. Αφετηρία -στις 7.30 το πρωί -την Πέλλα και τερματισμό το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν από τους ιστορικούς θεσμούς της Βόρειας Ελλάδας. Στο περιθώριο της διοργάνωσης, πέραν του κλασικού μαραθωνίου των 42 χιλιομέτρων, θα πραγματοποιηθούν άλλοι τρεις δρομικοί αγώνες.Στη Θεσσαλονίκη, συνολικά στους τέσσερις δρομικούς αγώνες θα συμμετέχουν 17.000 άτομα ενώ αθλητές από 71 χώρες θα λάβουν μέρος στη φετινή διοργάνωση του 18ου Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος». Στο μαραθώνιο των 42 χλμ θα λάβουν μέρος 2.000 μαραθωνοδρόμοι.

Νικητές
Ο 42χρονος Φώτης Ζησιμόπουλος από το Αγρίνιο είναι ο μεγάλος νικητής του 18ου Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος». Έχει τερματίσει ξανά πρώτος στον μαραθώνιο Μ. Αλέξανδρος στο παρελθόν. Ο Φώτης Ζησιμόπουλος είναι δρομέας μεγάλων αποστάσεων και συγκεκριμένα υπερμαραθωνοδρόμος. Έχει κερδίσει το Σπάρταθλο (Σπάρτη – Αθήνα) για τρεις συνεχόμενες χρονιές (2021, 2022, 2023) και πέτυχε τον καλύτερο χρόνο όλων των εποχών το 2023, με χρόνο 19 ώρες 55΄02΄΄ καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Γιάννη Κούρου. Η εκκίνηση στο σημερινό μαραθώνιο έγινε στις 07.40 από την Πέλλα με πολύ μεγάλη συμμετοχή, τουλάχιστον 1.400 δρομέων, από τις 1600 και πλέον δηλώσεις, με σπουδαία ονόματα αθλητών από πολλές χώρες του κόσμου. Στη δεύτερη θέση σήμερα τερμάτισε ο Γιώργος Καλαπόδης ενώ στην τρίτη θέση ο Κυριάκος Μπέης.

Γνωστοί δρομείς μεγάλων αποστάσεων
Η διοργάνωση συνδυάζει για άλλη μια φορά τη μαζική συμμετοχή με την παρουσία σημαντικών ονομάτων των μεγάλων αποστάσεων. Στο Μαραθώνιο δρόμο των ανδρών θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, πρωταθλητές όπως ο Γιώργος Καλαπόδης, ο Κυριάκος Μπέης, ο Βαγγέλης Μαλιόγλου και ο Γιάννης Κρέκας, ενώ στις γυναίκες παρούσες θα είναι η περσινή θριαμβεύτρια Ματίνα Νούλα, η Σόνια Τσεκίνι, η Ντενίζ Δημάκη, καθώς και η Μαρία Βράιτς από την Κροατία. Στον Δρόμο των 10.000 μ. θα πάρουν μέρος, εκτός των άλλων, ο Αντώνης Παπαδημητρίου στους άνδρες και οι Βασιλική Κωνσταντινοπούλου και Βασιλική Καραγεωργάκη στις γυναίκες, ενώ στον Δρόμο 5.000 μ. που έχει και την πολυπληθέστερη συμμετοχή, τη διάκριση θα κυνηγήσουν δρομείς όπως ο Ανέστης Αποστολίδης και η Βασιλική Καλλημογιάννη. Ξεχωριστή είναι η συμμετοχή των παραολυμπιονικών όπως ο Μάκης Καλαράς που θα τρέξει με χειρήλατο αγωνιστικό αμαξίδιο, καθώς και δρομείς που θα αγωνιστούν συνοδεύοντας συρόμενο αμαξίδιο με ΑμεΑ, όπως η ομάδα «Τρέξε Μαζί Μου» του Βασίλη Γερογιάννη και του Αχιλλέα Τσαλκιτζίδη με επτά αμαξίδια και η «Never Give Up» του Θωμά Τάτσιου με δύο αμαξίδια, προσφέροντας σε ισάριθμους ανθρώπους με αναπηρία τη χαρά της συμμετοχής. Δυναμικό «παρών» θα δώσουν και τα ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης, με περίπου 200 δρομείς, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 60 έως 86 ετών.

Παράλληλοι αγώνες
Σήμερα εκτός από τον κλασσικό μαραθώνιο θα πραγματοποιηθούν άλλοι τρεις αγώνες. Πρόκειται για τον Δρόμο Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος των 10 χλμ. (08:30 π.μ.) με αφετηρία το δημαρχείο Αμπελόκηπων – Μενεμένης, τον Δρόμο Μαθητών Δημοτικών Σχολείων του 1 χλμ. (08.30 π.μ.) με αφετηρία την πλατεία Αριστοτέλους αλλά και τον Δρόμο Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος των 5 χλμ. (12:30 μ.μ. η εκκίνηση του οποίου θα γίνει από το δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Στον δρόμο των 5 χλμ. θα συμμετάσχουν 10.000 δρομείς. Τερματισμός για όλες τις διαδρομές είναι το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Ο «Μέγας Αλέξανδρος»… κλείνει 20 δρόμους
Σύμφωνα με την ανακόινωση «μέχρι την ολοκλήρωση των αθλητικών δρώμενων μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (21-04-2024), δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση των οχημάτων στις εξής οδούς:
-Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, από τα όρια του νομού Πέλλας μέχρι τη Χαλκηδόνα, σε όλο το πλάτος του οδοστρώματος, από τη Χαλκηδόνα μέχρι την πόλη της Θεσσαλονίκης, μόνο στο ρεύμα πορείας προς Θεσσαλονίκη.
-Λεωφόρο Κωνσ. Καραμανλή στην Ιωνία, μόνο στο ρεύμα πορείας προς Θεσσαλονίκη.
-Νέα Μοναστηρίου (δήμων Δέλτα και Κορδελιού-Ευόσμου) μόνο στο ρεύμα πορείας προς την πλατεία Δημοκρατίας.
-Μοναστηρίου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Γιαννιτσών, μόνο στο ρεύμα πορείας προς την πλατεία Δημοκρατίας.
-Γιαννιτσών, από τη συμβολή της με την οδό Μοναστηρίου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Δάφνης και καθ΄ όλο το πλάτος αυτής.
-Δάφνης, από τη συμβολή της με την οδό Γιαννιτσών μέχρι τη συμβολή της με τη Νέα Δυτική Είσοδο και καθ΄ όλο το πλάτος αυτής.
-Νέα Δυτική Είσοδο, από τη συμβολή της με την οδό Δάφνης μέχρι την οδό Παλαιού Σταθμού και μόνο στο ρεύμα πορείας προς ανατολικά.
-Παλαιού Σταθμού, από τη Νέα Δυτική Είσοδο μέχρι τη συμβολή της με την οδό 26ης Οκτωβρίου (κόμβος Δικαστηρίων).
-28ης Οκτωβρίου (του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης), από την οδό Μ. Αλεξάνδρου έως τη λεωφόρο Δενδροποτάμου.
-Λεωφόρο Δενδροποτάμου (των δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά, Κορδελιού – Ευόσμου), από την οδό Καραολή και Δημητρίου μέχρι την οδό Θ. Χατζίκου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
-Θ. Χατζίκου (του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης), από την λεωφόρο Δενδροποτάμου μέχρι την οδό Αγαμέμνονος.
– Αγαμέμνονος (του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου), από την οδό Θ. Χατζίκου μέχρι την οδό Μοναστηρίου.
-Καρατάσου.
-Ναυάρχου Κουντουριώτη.
-30ης Οκτωβρίου.
-Λεωφόρο Βασ. Γεωργίου, από τη συμβολή της με την οδό Στρ. Ναπολέοντος Ζέρβα μέχρι τη συμβολή της με την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου.
-Μαν. Ανδρόνικου.
-Πολυτεχνείου.
Υπενθυμίζεται η ισχύουσα απαγόρευση στάσης και στάθμευσης οχημάτων επί των οδών Τσιμισκή και λεωφόρου Νίκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *