Saturday , 20 April 2024

1967-2023: Σκοτεινή επέτειος – Εκδηλώσεις μνήμης – ΠτΔ: «Υπενθυμίζει το χρέος μας να διαφυλάσσουμε τη δημοκρατία»

21 Απριλίου 1967. Μέχρι σήμερα, 21 Απριλίου 2023, έχουν περάσει 56 χρόνια από τα ξημερώματα της αποφράδας εκείνης ημέρας, που μια ομάδα επίορκων συνταγματαρχών κατέλυσε τη Δημοκρατία στη χώρα μας, επέβαλε ξενοκίνητη δικτατορία, φυλάκισε, βασάνισε, δολοφόνησε, εξόρισε αντιστασιακούς ‘Ελληνες και πρόδωσε την Κύπρο, την παρέδωσε αμαχητί στον βάρβαρο Αττίλα.

«Η σκοτεινή επέτειος της 21ης Απριλίου μας υπενθυμίζει το χρέος μας να επαγρυπνούμε και να διαφυλάσσουμε τη δημοκρατία», αναφέρει σε ανάρτησή της στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου.

Εκδηλώσεις μνήμης

Εν τω μεταξύ με αφορμή τη μαύρη επέτειο των 56 χρόνων από την 21η Απριλίου 1967 πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις:
-Την Κυριακή 23 Απριλίου: Η ΚΟΒ Πληροφορικής Θεσσαλονίκης οργανώνει ιστορικό περίπατο στα ματωμένα χώματα των Παλαιών Κερδυλίων και της Παλαιοκώμης. Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης είναι: «Μάθε την αλήθεια! Το χώμα που πατάς, λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ-ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣ». Η αναχώρηση θα γίνει στις 10 π.μ. από το πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

-Επίσης την Κυριακή, 23 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ οργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές που έπεσαν στη μάχη στα Τάχνιστα Μηλιάς στις 18/4/1943 κατά της ναζιστικής κατοχής. Αύριο, Σάββατο 22 Απριλίου, το Παράρτημα Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση, στις 7.00 μ.μ. το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του οικοτροφείου στον Σταθμό. Περιλαμβάνει έκθεση τεκμηρίων και φωτογραφίες κατοχής του Σταθμού.
-Τέλος την Κυριακή 30 Απριλίου στις 11.30 π.μ. η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ του νομού Αχαΐας θα τιμήσουν τον δικηγόρο Μήτσο Ρεμπούτσικα από την Αχαγιά, που εκτελέστηκε, στα 39 του χρόνια, την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Παπαγιαννοπούλου της Κάτω Αχαΐας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *