Thursday , 28 March 2024

2023: Ποδαρικό με ασυνήθιστη καλοκαιρία – Η πιο ζεστή Πρωτοχρονιά των τελευταίων δεκαετιών

Ποδαρικό με λιακάδες και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες κάνει ο νέος χρόνος στη χώρα μας αλλά και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτό το γεγονός σε μία ακόμη ένδειξη της κλιματικής αλλαγής.
Στη χώρα μας θα έχουμε «ζεστό καιρό με εξαίρεση το πρωινό κρύο και τις τοπικές ομίχλες» αναφέρει στο thesseconomy.gr ο δρ. Μετεωρογίας Μιχάλης Σιούτας. «Η μέγιστη θερμοκρασία, αύριο, ανήμερα την Πρωτοχρονιά και στις αρχές της εβδομάδας κυμαίνεται υψηλότερη κατά 5-7 βαθμούς πάνω από την εποχή. Εξαίρεση αποτελούν οι τοπικές ομίχλες και το πρωινό κρύο όπου οι ελάχιστες θερμοκρασίες πέφτουν στους 3 με 5 βαθμούς σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας» επισημαίνει ο κ. Σιούτας. Όσον αφορά περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας «ο τοπικός παγετός και η ελάχιστη θερμοκρασία που κυμαίνεται από μηδέν έως μείον πέντε βαθμούς Κελσίου είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού» λέει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος.

Λιακάδες και ζέστη και στην Ευρώπη
Οι παρατεταμμένες λιακάδες και η καλοκαιρία είναι χαρακτηριστικά των καιρικών συνθηκών που επικρατούν και σε χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. «Στην Ευρώπη η θερμοκρασία σε πολλές πόλεις θα κυμανθούν την Πρωτοχρονιά και τις πρώτες μέρες του νέου έτους σε τιμές που θα φτάσουν και τα επίπεδα των 10 με 15 βαθμών υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή. Στην Ευρώπη έχουμε μια από τις θερμότερες Πρωτοχρονιές των τελευταίων δεκαετιών», υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος Μιχ. Σιούτας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *