Monday , 24 June 2024

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης: Μία στις δύο επιχειρήσεις αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας

«Η εστίαση, αν και πλέον λειτουργεί χωρίς περιοριστικά μέτρα, δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, ενώ βιώνει την υπέρμετρη αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας και τις υπέρογκες αυξήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων», επεσήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου καταστημάτων εστίασης και αναψυχής Καλαμάτας, Νίκος Μαλαπέτσας στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Εστίαση: Μετασχηματισμός & Βιωσιμότητα».

Μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ
Με βάση τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποίησε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), μία στις δύο επιχειρήσεις αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, ενώ τέσσερις στις δέκα δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, τη στιγμή μάλιστα που πάνω από τους μισούς επιχειρηματίες έχουν οφειλές ως και 20.000 ευρώ.Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, οκτώ στους δέκα επαγγελματίες του χώρου δήλωσαν ότι λειτουργούν τα καταστήματα τους με ως και τρία άτομα λιγότερο προσωπικό. Ένα ακόμη πρόβλημα που ανέδειξε η μελέτη, είναι ότι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις έχουν καθυστερημένες οφειλές προς το δημόσιο, με το 83,2% να έχουν δημιουργηθεί στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυξήθηκε το κόστος λειτουργίας
Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία της μελέτης, ο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων της εστίασης αυξήθηκε κατά 41,7% τους τελευταίους 12 μήνες. Τον τελευταίο χρόνο, μάλιστα, το συνολικό κόστος λειτουργίας σημείωσε άνοδο πάνω από 40% για μία στις τρεις επιχειρήσεις, ενώ σε υψηλό ποσοστό βρίσκεται η ενέργεια η οποία αυξήθηκε κατά 87% στον κλάδο. Επιπλέον, το κόστος για τις πρώτες ύλες καταγράφεται σήμερα αυξημένο κατά 37,9%, τα έξοδα για τα καύσιμα κατά 63,2%, το κόστος εργασίας κατά 15% και για τα ενοίκια κατά 6,8%.

Λιγότεροι πελάτες-λιγότερες παραγγελίες
Επιπλέον, με βάση τη μελέτη, η ακρίβεια επηρέασε και τις εξόδους των πολιτών, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης, να καταγράφουν στο πρώτο 6μηνο του 2022 μείωση κατά 52,9% στον αριθμό πελατολογίου τους και κατά 63,7% στις παραγγελίες.
Συνέπεια όλων των προαναφερομένων ήταν οι ιδιοκτήτες των περισσοτέρων καταστημάτων να προχωρήσουν σε αυξήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το 81,7% των επιχειρήσεων προχώρησε σε αυξήσεις των τιμών τους τελευταίους 12 μήνες προκειμένου να επιβιώσουν, αν και όπως υποστηρίζουν, η ανατίμηση στην οποία προέβησαν δεν είναι ανάλογη της ανόδου του κόστους λειτουργίας των καταστημάτων τους.

Άμεση στήριξη
Συγκεκριμένα, το 49,4% έχει προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμών κατά 10%, ενώ μόλις το 6,7% αύξησε τις τιμές πώλησης κατά 20%. Λόγω ακόμη και των επιπτώσεων της πανδημίας, το 2021, έξι στις δέκα επιχειρήσεις (63,9%) έβαλαν οριστικό λουκέτο στα καταστήματά τους. Με βάση τη μελέτη ένα στα τέσσερα καταστήματα, κινδυνεύει με λουκέτο το επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου να κρατηθούν όρθιοι οι επαγγελματίες του κλάδου, ζητούν την άμεση και περαιτέρω στήριξη της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. «Η κρατική στήριξη που λάβαμε έχει αναλωθεί», αναφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου, με έναν στους δύο να σημειώνει ότι τα μέτρα στήριξης δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

Το συνέδριο
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, εκπρόσωποι του κλάδου, άνθρωποι από την γαστρονομία, το μάρκετινγκ, τη διαφήμιση και την πολιτεία, έθεσαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν τον πληθωρισμό και τις συνέπειες του, το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, την φορολογική συμμόρφωση και τις νέες τάσεις και τις νέες τεχνολογίες που έρχονται να δημιουργήσουν νέες ανάγκες. Το συνέδριο συνδιοργανώνουν η EstiasiGreece και η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *