Thursday , 28 March 2024

3ο Balkan Forum: Κοινός βηματισμός των χωρών των Βαλκανίων προς την “πράσινη” οικονομία

Η θέληση για κοινό βηματισμό των χωρών των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης των οικονομιών τους, της πράσινης οικονομίας, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής όπως και της αντιμετώπισης του αντίκτυπου από την πανδημία του Covid-19 είναι το κύριο μήνυμα της σημερινής πρώτης ημέρας των εργασιών του 3ου Balkan Forum. Το συνέδριο πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η βιώσιμη ανάπτυξη των Βαλκανίων στη μετά COVID εποχή», με την οργανωτική ευθύνη του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών και υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο οικοδεσπότης της διοργάνωσης, υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε την ανάγκη για ένα διασυνοριακό “green deal” στις υποδομές, που πρέπει συμφωνηθεί και να προωθηθεί από τα κυβερνήσεις των Βαλκανικών κρατών και εστίασε στην ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας σε όλους τους τομείς με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη μεγάλη πρόκληση που αποτελεί για τις δημόσιες διοικήσεις η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών στην περιοχή επικέντρωσε την δική του ομιλία ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας πως οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να ανοίξουν βήμα για να προλάβουν τον ιδιωτικό τομέα που κάνει ταχύτερα βήματα προσαρμογής στα δεδομένα της νέας εποχής, για να καταστούν επιταχυντής της ανάπτυξης, γιαυτό και όπως σημείωσε θα απαιτηθεί και ο συντονισμός των δημοσίων διοικήσεων στις Βαλκανικές χώρες, για να μπορέσουν να υποστηριχθούν οι διασυνοριακές συνεργασίες και η ανάπτυξη στην μετά covid εποχή. 

Δυτικά Βαλκάνια

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης συνεργασιών στα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία όπως τονίστηκε αναμένεται τα επόμενα χρόνια να προσελκύσουν δυνητικές επενδύσεις 20 δισεκατ.ευρώ, ενώ άλλα 9 δισεκατ.ευρώ θα διατεθούν στη συγκεκριμένη περιοχή από την Κομισιόν για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. 

Όπως ανέφερε σχετικά ο Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Σμυρλής, η Κομισιόν έχει αποφασίσει να διαθέσει 9 δισεκατ.ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια στα επόμενα χρόνια για τη στήριξη της  βιώσιμης συνδεσιμότητας, του ανθρωπίνου κεφαλαίου, της ανταγωνιστικότητας, τη χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και τη διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Περαιτέρω, όπως πρόσθεσε κ.Σμυρλής, η λειτουργία του Μηχανισμού Εγγυήσεων Δυτικών Βαλκανίων αναμένεται να κινητοποιήσει δυνητικές επενδύσεις της τάξεως των 20 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία. Στο μηχανισμό αυτό συμμετέχει και η Ελλάδα, η οποία έχει εθνικό σχέδιο δράσης για τη συγκεκριμένη περιοχή και στην κατεύθυνση αυτή τα Δυτικά Βαλκάνια. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, το ΥΠΕΞ προγραμματίζει για φέτος 54 δράσεις εξωστρέφειας και επιπλέον 19 δράσεις στην Ανατολική Ευρώπη που θα στοχεύουν στη διασυνδεσιμότητα και συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, των μεταφορών, του περιβάλλοντος και της μεταφοράς τεχνογνωσίας, με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον για την ενεργειακή συνεργασία  για τη μεταφορά προς τα Βαλκάνια φυσικού αερίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *