Thursday , 1 December 2022

37η PHILOXENIA: Σε ποιές αγορές θα στοχεύσει στο εξής ο ΕΟΤ – Στόχευση και σε αθλητικό και ποδηλατικό τουρισμό

Με στόχευση στις τουριστικές αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Λατινικής Αμερικής, της Αυστραλίας και των αραβικών χωρών και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος η Ελλάδα θα επιδιώξει να ισοσκελίσει τις απώλειες -λόγω του πολέμου στην Ουκρανία- από την ρωσική αγορά, η οποία τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα. Ταυτόχρονα μέσα από προγράμματα και ενισχύσεις επιδιώκεται η στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων σε ζητήματα ρευστότητας που δημιουργούν οι εισερχόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Τα παραπάνω γνωστοποίησαν η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, στην εκδήλωση – συζήτηση, με θέμα «Οι προκλήσεις της νέας τουριστικής σεζόν για την Ελλάδα, με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που επηρεάζει νοικοκυριά και “παίκτες” της ταξιδιωτικής βιομηχανίας», που διοργάνωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia 2022.

Στο στόχαστρο της χώρας μας μπαίνει, επίσης, ο αθλητικός τουρισμός, ο οποίος όπως τόνισε ο κ.Φραγκάκης από το βήμα του κεντρικού ξενοδοχείου της Philoxenia, εκτιμάται ότι θα έχει τζίρο 1,8 δισ. δολάρια παγκοσμίως το 2030, έναντι 1 δισ. δολ σήμερα,. Πρόκειοται για μια τεράστια αγορά από την οποία η Ελλάδα – όπως τόνισε ο γ.γ. του ΕΟΤ – η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πάρει μερίδιο. Ενδεικτικά ανέφερε σχετικά ότι περίπου 20 εκατ. ευρώ «μπήκαν» στην οικονομία της Αττικής από τον πρόσφατο Μαραθώνιο, στον οποίο συμμετείχαν 18.000 ξένοι δρομείς, ενώ άλλα 25 εκατ. ευρώ ήταν ο τζίρος που δημιουργήθηκε σε τρεις ημέρες από το «Ράλι Ακρόπολις» του 2021 και σε περιοχές εκτός Αθηνών. Επιπλέον, ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος στης Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, προβλήθηκε σε 28 κανάλια του εξωτερικού, εξασφαλίζοντας στη χώρα μας προβολή, που αν οι αρμόδιοι φορείς την είχαν πληρώσει, θα στοίχιζε 17 εκατ. ευρώ, ήτοι το 50% του ετήσιου προϋπολογισμού του ΕΟΤ.

Ποδηλατικός τουρισμός σε όλη την Ελλάδα

Το ποδήλατο, εξάλλου,που μπήκε δυναμικά στις ζωές τουριστών και κατοίκων σε περιοχές από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, τα οφέλη της χρήσης του και η σύνδεσή του με τον τουρισμό, συζητήθηκαν στην εκδήλωση της NatTour «Bike Friendly Forum 2022», επίσης στο πλαίσιο της 37ης Philoxenia.

Ο ποδηλατικός τουρισμός βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Τουρισμού, επισήμανε η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, σύμφωνα με την οποία «έχουν γίνει ήδη και συνεχίζουν να γίνονται δράσεις και κινήσεις που θα ενισχύσουν τον συγκεκριμένο τομέα, καθώς η χώρα μας έχει δυνατότητες να το υποστηρίξει και να γίνει πόλος έλξης και για όσους αγαπούν και χρησιμοποιούν το ποδήλατο».

«Έχουμε ήδη προβεί στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών – υπουργείου Τουρισμού – ΚΕΔΕ και ΜΚΟ “Πόλεις για Ποδήλατο” για τη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου για την ανάπτυξη του δικτύου Eurovelo στην Ελλάδα και την προώθηση του Ποδηλατικού Τουρισμού, την αξιοποίηση ανενεργού δικτύου σιδηροδρόμων, την ομόφωνη ένταξη της Ελλάδας (εκπροσωπούμενης από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo) στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων Eurovelo.

Παράλληλα, δρομολογείται η συγκρότηση (σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών καθώς και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) διυπουργικής ομάδας εργασίας για την προώθηση της χρήσης ποδηλάτου και του ποδηλατικού τουρισμού» πρόσθεσε η κα. Ζαχαράκη.

Τόνισε επίσης ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας και η υπογραφή μνημονίου μεταξύ της natΤour και της ΠΟΞ, όπως και το επερχόμενο (σ.σ.αυτό το Δεκέμβριο) bike friendly networking event, για τη συνεργασία και ανταλλαγή ιδεών μεταξύ όλων των μελών του δικτύου bike friendly.

Το δίκτυό της bike friendly, μετρά ήδη δέκα πιστοποιημένους -επιλεγμένους δήμους- προορισμούς, 130 πιστοποιημένα ξενοδοχεία-καταλύματα, και περισσότερες από τριάντα ποδηλατικές επιχειρήσεις, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας Ελλάδας πιο φιλικής για το ποδήλατο και τους ποδηλάτες και αντίστοιχα μιας ποδηλατικής κοινότητας που συμβάλλει ενεργά στην κοινωνική αλλά και οικονομική ζωή της χώρας μέσω της απάντησής ενός δικτύου ποδηλατικού τουρισμού, που ενισχύει τον τουρισμό συνολικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *