Monday , 22 April 2024

4ο συνέδριο: Φέρνει νέα δεδομένα και αναταράξεις στο ΣΥΡΙΖΑ- Εν… αναμονή των επόμενων κινήσεων

Μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα η κίνηση Κασσελάκη πυροδοτεί ντόμινο εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προανήγγειλε εκλογές από τη βάση για τον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος, παράλληλα με την εκλογή Τοπικών Συντονιστικών και Νομαρχιακών Επιτροπών.

Στ. Κασσελάκης:«Πρόεδρος υπό προθεσμία δεν γίνομαι»
«Θα πάμε σε τετραπλές εκλογές: Οργανώσεις μελών, Νομαρχιακές, Κεντρική Επιτροπή και πρόεδρο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» είπε ο κ. Κασσελάκης, από το βήμα του 4ου συνεδρίου, περιγράφοντας τον πρώτο χρονικό ορίζοντα, ο οποίος όμως μένει να αποσαφηνιστεί, καθώς οι διαδικασίες για τοπικές και νομαρχιακές σύμφωνα με το καταστατικό θα πρέπει να διεξαχθούν 15 μέρες μετά το τέλος του συνεδρίου. «Όποιος νομίζει, ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα, που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές τους τελευταίους μήνες, ας έρθει να αναλάβει», είπε ο κ. Κασσελάκης, και σημείωσε: «Πρόεδρος υπό προθεσμία δεν γίνομαι. Θα κριθώ στις εθνικές εκλογές». Ο Στέφανος Κασσελάκης σε μια ομιλία που ξεπέρασε τη μιάμιση ώρα, επιτέθηκε σε όλους τους εσωκομματικούς αντιπάλους του. Επανέφερε την φρασεολογία περί «επίδοξων υπονομευτών» για στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Διονύσης Τεμπονέρας, παρομοιάζοντας μάλιστα την τακτική τους με εκείνη όσων αποχώρησαν και σχημάτισαν τη Νέα Αριστερά.

Η παρέμβαση Τσίπρα
Νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με την παρέμβασή του έβαλε βόμβα στα θεμέλια του κόμματος. «Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας, στα μέλη μας. Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο. Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις. Και όσοι έχουν άλλο σχέδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις υποψηφιότητές τους. Τώρα ανοιχτά και δημοκρατικά» τόνισε στην ομιλία του. Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε βολές και σε όσους αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος».

Ένα συνέδριο σε… θολά νερά
Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Φάληρο φιλοξενούν το πιο ιδιόμορφο συνέδριο πολιτικού κόμματος στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Ένα συνέδριο γεμάτο ένταση, χαώδη απόσταση ανάμεσα στον πρόεδρο και τα περισσότερα στελέχη του, με ένα ακροατήριο με φανατισμό και έκδηλο προβληματισμό. Το συνέδριο στο διαδικαστικό του κομμάτι κινείται σε θολά νερά, καθώς κορυφαία στελέχη επιμένουν πως οι εργασίες του θα συνεχιστούν κανονικά. Θα ψηφιστούν, λένε, οι θέσεις του συνεδρίου και θα εκλεγούν η Επιτροπή Δεοντολογίας και η Εξελεγκτική Επιτροπή. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει ποιο σώμα και πώς θα αποφασίσει για τις εκλογικές διαδικασίες του νέου προέδρου. Αναμένεται να υπάρξει αντιπαράθεση για αυτά τα θέματα, με επίκεντρο την ηλεκτρονική ψηφοφορία, την οποία επιθυμεί διακαώς ο Στέφανος Κασσελάκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *