Friday , 26 April 2024

Δείτε πως επιτήδειοι επιχειρούν να αποσπάσουν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες, μέσω εκβιαστικών email

Του Γ. Κατσιάνη

Διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο διάστημα η αποστολή κακόβουλου λογισμικού με την επωνυμία «Δούρειος Ίππος» στα e-mail πολιτών, οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να μην αποκαλυφθούν προσωπικά τους δεδομένα.

Θύμα της εκβιαστικής μεθόδου που ακολουθούν οι επιτήδειοι παραλίγο να πέσει και μια 40χρονη από τη Θεσσαλονίκη, η οποία έλαβε το κακόβουλο λογισμικό στο επαγγελματικό της e-mail.

«Στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία έλαβα από άγνωστο αποστολέα ένα μήνυμα στα ελληνικά, το οποίο έλεγε πως αν δεν κατέβαλλα το ποσό των 1.200 ευρώ σε bitcoin, θα δημοσιοποιούσε στις επαφές μου ένα βίντεο με προσωπικές στιγμές», δήλωσε η καταγγέλλουσα στο thesseconomy.gr.

Μάλιστα, ο αποστολέας του «Δούρειου Ίππου» έδινε προθεσμία δύο ημέρες στη 40χρονη για να καταβάλλει το ποσό προκειμένου να μην διακινήσει το κακόβουλο υλικό.

«Διέγραψα το μήνυμα  καθώς γνωρίζω ότι την πρακτική αυτή ακολουθούν διάφοροι επιτήδειοι, οι οποίοι αναζητούν θύματα στο διαδίκτυο για να αποσπάσουν χρήματα», σημείωσε η 40χρονη.  

Η διεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος (ΔΔΗΕ) συνιστά στους χρήστες του διαδικτύου, σε περίπτωση που λαμβάνουν e-mail από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν συνημμένα αρχεία που περιέχονται σε αυτά τα μηνύματα.     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *