Saturday , 4 February 2023

5ο Prodexpo North: Η Θεσσαλονίκη στρέφει το πρόσωπό της στη δυτική είσοδο και στη θάλασσα

Θετικές και ενδιαφέρουσες ειδήσεις και προθέσεις για την αγορά Real Estate της Θεσσαλονίκης προέκυψαν από τις σημερινές εργασίες του συνεδρίου North Prodexpo 2022.

Χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση από πλευράς του προέδρου και CEO της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand (από τους μεγαλύτερους developers ακινήτων στη χώρα μας), Δημήτρη Ανδριόπουλου ότι η Dimad προτίθεται να «τρέξει» τη χρηματοδότηση μελέτης για την ανάπλαση της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης. υπό την προϋπόθεση ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα αναλάβει τη σχετική θεσμική πρωτοβουλία. Η εν λόγω μελέτη σύμφωνα με τον επικεφαλής της Dimand, η οποία ως γνωστόν κατασκευάζει μεγάλο σύμπλεγμα γραφείων και κατοικιών απέναντι από το ακίνητο του “ΦΙΞ”, κρίνεται ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί άμεσα, να ολοκληρωθεί σε διάστημα έξι μηνών και να έχει ρυθμιστική ισχύ με νόμο εντός ενάμιση χρόνου.

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γυρίσει το πρόσωπό της κι όχι την πλάτη της προς τη θάλασσα», επισήμανε από την πλευρά του σχετικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κάνοντας λόγο για θεσμικά κατοχυρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της Δυτικής Εισόδου και της πέριξ περιοχής, ενώ τόνισε ότι το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται μετά από τρεις δημαρχιακές θητείες.

Στα έργα υποδομής που υλοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης υπογραμμίζοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για πάνω από 20 έργα στη Θεσσαλονίκη και σημείωσε πως η πόλη, η Μακεδονία και η Θράκη αποκτούν σημαντικές υποδομές.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Φορολογίας και Δημόσιας Περιουσίας,Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, καθώς και στη δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα εφαρμοστεί με το νέο νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή. Όπως τόνισε, με το νέο νόμο 8 στους 10 πολίτες, περίπου 5 εκατ. φορολογούμενοι, θα δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα οι 900.000 θα έχουν μείωση άνω του 30%. Ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε και στα μέτρα και αναπτυξιακά κίνητρα που δόθηκαν για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτου, ενώ τόνισε πως στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι παρεμβάσεις για απλοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων, ώστε να μπορεί να γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο.

Τα έργα υποδομής στη Βόρεια Ελλάδα

Στο πακέτο νευραλγικών έργων που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών,Γιώργος Καραγιάννης υπογραμμίζοντας πως εντατικοποιήθηκαν με τη χρήση του θεσμικού και χρηματοδοτικού εργαλείου των ΣΔΙΤ. H ομιλία του κ. Καράγιαννη  έγινε στο πλαίσιο του πάνελ με θέμα «Η πορεία των έργων υποδομής στη Βόρεια Ελλάδα». «Εξαγγείλαμε και υλοποιούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα έργων άνω των 13 δισ.ευρώ, που έχει στόχο την επανεκκίνηση του κατασκευαστικού κλάδου και στην αναβάθμιση των υποδομών της χώρας» ανάφερε ο κ. Καραγιάννης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο μετρό Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισε το μέτρο Θεσσαλονίκης  έχει πλέον ορατό ορίζοντα το 2023, με απόλυτο σεβασμό όλων των αρχαιοτήτων  και ειδικότερα του σταθμού Βενιζέλου.

Το ποσοστό υλοποίησης του έργου φτάνει στο 82%, ενώ για την επέκταση προς τη Καλαμαριά, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 84%. Αναφερόμενος ο κ. Καραγιάννης στον υπερσύγχρονο εναέριο αυτοκινητόδρομο Flyover, που θα λειτουργεί συνδυαστικά με το μετρό για την ανακούφιση της πόλης από τα κυκλοφοριακά της προβλήματα τόνισε ότι στα τέλη του έτους θα εγκατασταθούν τα εργοτάξια για την κατασκευή του. Ο κ. Καραγιάννης έκανε αναφορά μεταξύ όλων των έργων που παρουσίασε και στο έργο  βελτίωσης  –  διαπλάτυνσης  της  οδού  Μουδανιά  –  Ποτίδαια. «Το ορφανό χιλιόμετρο που εκκρεμούσε για χρόνια, προγραμματίζουμε να το παραδώσουμε το καλοκαίρι, κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου» σημείωσε ο κ. Καραγιάννης ενώ για το τμήμα Θέρμη-Γαλάτιστα τόνισε « έχουμε παραδώσει στην κυκλοφορία και τα πρώτα χιλιόμετρα, και μάλιστα της νέας χάραξης, με ορίζοντα παράδοσης του συνολικού έργου το φθινόπωρο».

Ενοποίηση παραλιακού μετώπου

Στην ενοποίηση, ανάπλαση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, σε μήκος 40 χιλιομέτρων, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας επισημαίνοντας πως «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, «έτρεξε» τις διαδικασίες και σήμερα πια πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ή το αργότερο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023, θα έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το έργο, ώστε να περάσουμε στο στάδιο της υλοποίησης». Στα τέλη του 2024 αναμένεται να υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες και να αρχίσει η δημοπράτηση κατασκευής των έργων, τα οποία μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο τους το 2030. Μεταξύ των έργων που θα υλοποιηθούν στην περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Μπίλλια είναι η δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, αλιευτικό καταφύγιο, διαδρομή πεζών και ποδηλατών επί πασσαλόπηκτης ελαφριάς κατασκευής από την περιοχή της λιμνοθάλασσας έως και το Δενδροπόταμο, η δημιουργία Ανατολικού Μητροπολιτικού Πάρκου – Βοτανικού κήπου σε τμήμα της έκταση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ανάδειξη του μη χαρακτηρισμένου υγροτόπου, ενώ ανατολικότερα θα χωροθετηθεί Επιχειρηματικό Πάρκο όπου αναπτύσσεται ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη για την εξυπηρέτηση του αλιευτικού στόλου του Θερμαϊκού Κόλπου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *