Friday , 19 April 2024

50.000 κενές θέσεις εργασίας στον ελληνικό τουρισμό – Μέτρα της Κυβέρνησης για την κάλυψή τους

Δέσμη μέτρων ώστε να καλυφθούν οι περίπου 50.000 κενές θέσεις εργασίας που υπάρχουν στον κλάδο του ελληνικού τουρισμού λόγω των χαμηλών αμοιβών και των συνθηκών απασχόλησης αποφάσισε να λάβει η Κυβέρνηση.

Σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και εκπροσώπων του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αποφασίστηκαν σχετικά μέτρα και δόθηκε περιθώριο έως τις 31 Μαΐου στις τουριστικές επιχειρήσεις προκειμένου να δηλώσουν τις κενές θέσεις που έχουν, αλλά και τις ειδικότητες στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Στη συνέχεια οι εργασιακοί σύμβουλοι της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για να καλύψουν τις θέσεις αυτές με εγγεγραμμένους ανέργους.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν, επίσης, τα εξής:

– Θα προγραμματιστούν κλαδικές ημέρες καριέρας και άλλες συναφείς εκδηλώσεις σύζευξης για τον τουρισμό. Παράλληλα, η Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) της ΔΥΠΑ θα παρέχει απευθείας υπηρεσίες εύρεσης και προεπιλογής προσωπικού σε επιχειρήσεις με 50 και άνω υπαλλήλους.

– Το ΣΕΠΕ ξεκινά άμεσα στοχευμένους ελέγχους στους τουριστικούς προορισμούς και σε όλους τους κλάδους τουριστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης.

-Όσον αφορά στο θέμα των αμοιβών, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, η οποία ισχύει έως το τέλος του 2022, με απόφαση του υπουργού Εργασίας έχει κηρυχθεί υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους του κλάδου. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει εργαζόμενους και εργοδότες σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται με την παροχή τουριστικών υπηρεσιών, να προχωρήσουν σε αντίστοιχες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και με βάση τη σύσταση του πρωθυπουργού προς την εργοδοτική πλευρά, να αυξηθούν οι αμοιβές των εργαζομένων που δεν καλύπτονται από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού ή από εν ισχύ συλλογικές συμβάσεις, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της παρούσας συγκυρίας, χωρίς να παραγνωρίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *