Thursday , 25 April 2024

Γιατί η Ελλάδα ανήκει στη Δύση;

Του Γ. Κατσιάνη

Το «πράσινο φως» που άναψε η Ουάσιγκτον για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις 16 Μαΐου, κάθε άλλο παρά τυχαία επιλογή είναι.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε εξέλιξη και την Μόσχα να επεκτείνει την επιρροή της και στα Βαλκάνια (βλέπε Σερβία και Μαυροβούνιο), οι ΗΠΑ επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα αντίβαρο, με σημείο αναφοράς τη χώρα μας.

Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί την βάση στην οποία η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, αναδεικνύοντας την πρωτεύουσα του Έβρου σε σημείο μείζονος γεωστρατηγικής σημασίας.

Άλλωστε, η εγκατάσταση 400 Αμερικανών στρατιωτών στο στρατόπεδο «Γιαννούλη» και η χρήση του ακριτικού λιμανιού για την διεξαγωγή ασκήσεων του ΝΑΤΟ πιστοποιούν το έκδηλο αμερικανικό ενδιαφέρον.

Οι ιστορικές αστοχίες της Μόσχας

Την ίδια ώρα, η Μόσχα συνεχίζει τις άστοχες δηλώσεις, με τελευταία αυτή της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία υποστήριξε ότι «το ελληνικό κράτος που δημιουργήθηκε χάρη στη βοήθεια της Ρωσίας με πρώτο ηγέτη τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας έμεινε ουσιαστικά χωρίς διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα μας».

Προφανώς, η κα Ζαχάροβα λησμονεί ότι εκτός από το Ρωσικό κόμμα, υπήρχαν το Αγγλικό και το Γαλλικό κόμμα που συνέβαλλαν στην απελευθέρωση του ελληνικού έθνους από τον οθωμανικό ζυγό.

Προφανώς, αποσιωπά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δανείων που χορηγήθηκαν στους επαναστατημένους Έλληνες ήταν από το Λονδίνο και όχι από την τσαρική Ρωσία.

Όσον αφορά τον Ιωάννη Καποδίστρια, μπορεί να διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (1815-1822) και να υπήρξε όντως ο πρώτος Κυβερνήτης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους (1828-1831), ωστόσο δεν είχε την ανάλογη στήριξη από τον τσάρο.

Συνεπώς, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί «η Ελλάδα ανήκει εις την Δύση» που είπε και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *