Από την προσφυγική μπουγάτσα του 1922, που ο τεχνίτης Φίλιππος Μπαντής ανέδειξε σε σύγχρονο πρωινό λαϊκό γκουρμέ, από τα πιροσκί, τα περέκ και τα χατσαπούρια του Γιάννη Κοτζαγερίδη ως τα ασιατικά Bao Bun με γέμιση του σεφ Δημήτρη Παμπόρη η Θεσσαλονίκη ήταν, είναι και θα είναι η «βασίλισσα» όχι μόνο του κλασικού φαγητού στον δρόμο αλλά και η καινοτόμα γαστρονομικά πόλη από όπου ξεκίνησαν όλες οι νέες street food τάσεις.
Η εκδήλωση
Όλοι οι παραπάνω σεφ μαζί με τον θρυλικό Δημήτρη Εικοσιδυό, master στο θεσσαλονικιώτικο σουβλάκι, θα αναλύσουν την ιδιαίτερη κουλτούρα και τις αξίες του φαγητού στον δρόμο στην τρίτη κατά σειρά γαστρονομική εκδήλωση που διοργανώνουν ο δήμος Θεσσαλονίκης και το τμήμα Τουρισμού της Διεύθυνσης Πολιτισμού στο πλαίσιο των 59ων Δημητρίων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 8 Οκτωβρίου, στις 19.00 αργά το απόγευμα στην αγορά Μοδιάνο. Με τον τίτλο «Street food αγάπη μου: Οι δρόμοι γράφουν τη δική τους ιστορία!» οι διοργανωτές εστιάζουν στο μύθο, στην αίγλη, στις αξίες και στην κουλτούρα του street food της Θεσσαλονίκης. Ο Θάνος Ρουμπής με την Ευγενία Ευθυμιάδου καταγράφουν την ιστορία του street food με εικόνες, λέξεις, ήχο και viral βίντεο. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει και θα συντονίσει ο εξειδικευμένος σε θέματα γαστρονομίας δημοσιογράφος, Κώστας Γιάντσιος. Παραδοσιακό ρυζόγαλο και σαλέπι, που θα προσφερθούν στους παρευρισκόμενους, θα παρασκευάσουν σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής. Οι επόμενες γευστικές… διαδρομές των φετινών 59ων Δημητρίων θα πραγματοποιηθούν στις 15 και στις 22 Οκτωβρίου και πάλι στην Αγορά Μοδιάνο.