Sunday , 3 March 2024

7ο Export Summit: Κ.Μητσοτάκης-Το σχέδιο της ΝΔ για Μακεδονία & Θράκη-Τι είπε για τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας

Οκτώ άξονες δράσης περιλαμβάνει το σχέδιο της ΝΔ για τη Μακεδονία και Θράκη, που παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, απόψε κατά την ομιλία του στο 7ο Export Summit Που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων ΣΕΒΕ με θέμα την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας και τη σύνδεση των ελληνικών επιχειρήσεων με την πρωτοπόρα διεθνώς ελληνική ναυτιλία. Παράλληλα, προανήγγειλε διεθνή εκστρατεία για την πραγματική Μακεδονία και την προώθηση των μακεδονικών προϊόντων και πολτισμού, με βάση σχέδιο με την επωνυμία “Οι Δρόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου”. Επίσης χαρακτήρισε απόλυτη προτεραιότητα όχι απλά την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης – σημειώνοντας ότι περιμένει με ανυπομονησία την εκτέλεση των έργων, για τα οποία έχει δεσμευτεί ο παραχωρησιούχος – αλλά και την ανάπτυξη των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, η παραχώρηση των οποίων στον ιδιωτικό τομέα , όπως τόνισε, πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα από το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι άξονες δράσης του προγράμματος της ΝΔ για τη Μακεδονία και τη Θράκη, όπως τους παρουσίασε ο κ.Μητσοτάκης, είναι:

-Ολοκλήρωση των οδικών διασυνδέσεων που ενώνουν τις τελευταίες μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας που έχουν μείνει αποκομμένες από το εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων. Το οδικά δίκτυα που ενώνουν τη Δράμα με την Εγνατία, την Πτολεμαΐδα με τη Φλώρινα και τα Γιαννιτσά και την Έδεσσα με τη Θεσσαλονίκη και τα σύνορα.

-Μαζί με το νέο περιφερειάρχη θα προχωρήσει η αδειοδότηση και χρηματοδότηση για την ανάπλαση, ενοποίηση και αξιοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Αγγελοχώρι ως το Καλοχώρι.

-Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι υποδομές απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία. Αλλά και να αλλάξει ο ηλεκτροφωτισμός σε όλο το εθνικό και περιφερειακό δίκτυο εξοικονομώντας, αφενός, ενέργεια. Βελτιώνοντας, αφετέρου, την ασφάλεια για τους οδηγούς με την αύξηση της φωτεινότητας στους δρόμους μας.

-Θα προχωρήσουμε το ΣΔΙΤ, που αρνούνταν να εγκρίνουν οι απερχόμενοι, για να γίνουν στην Κεντρική Μακεδονία 25 ολοκαίνουρια υπερσύγχρονα σχολεία.

-Επίσης, θα εξετάσουμε το πώς θα υλοποιηθούν με τον ταχύτερο τρόπο και δύο άλλα σημαντικά έργα που προτείνει η περιφέρεια. Το ένα είναι η σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την εθνική οδό, που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις και τις εξαγωγές. Και το άλλο αφορά την αναβάθμιση του οδικού δικτύου Μουδανιά-Νικήτη που εξυπηρετεί το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής.

-Αναφορικά με την σιδηροδρομική Εγνατία ξεκινούμε την επέκταση προς Ανατολάς με νέα παράκτια πεδινή χάραξη στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Καβάλα- Ξάνθη και με στόχο να συνδεθεί με το αναβαθμισμένο υπόλοιπο δίκτυο μέχρι τα σύνορα.

-Σχετικά με το φυσικό αέριο θα στηρίξουμε τα σημαντικά διεθνή projects που σχεδιάζονται για αγωγούς και υποδομές φυσικού αερίου, τα οποία θα προσφέρουν νέες σημαντικές επενδύσεις στην Βόρειο Ελλάδα. Παράλληλα, θα απλώσουμε το δίκτυο φυσικού αερίου στις πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, καθώς και της Θράκης.

-Το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ν.Δ περιλαμβάνει ακόμη την αποτελεσματική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, κυρίως της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Και ειδικά των βιομηχανικών ορυκτών, περιλαμβανομένων και των σπάνιων γαιών που υπάρχουν στο υπέδαφος της Βόρειας Ελλάδας. Για το σκοπό αυτό, θα προωθήσουμε ταχύτατα ένα κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής με ειδικά χωροταξικά σχέδια ορυκτού πλούτου και με τη σύνδεση της παραγωγής με την περιφερειακή οικονομία της Μακεδονίας.

“Οι Δρόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου”

«Οι δρόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου» – τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ – είναι ο τίτλος του πρωτοποριακού σχεδίου της επόμενης κυβέρνησης που ενσωματώνει τα προϊόντα της Μακεδονίας και της Θράκης με τις φυσικές ομορφιές και τα πολιτιστικά τους μνημεία. «Στόχος το brand «Μακεδονία» να γίνει πόλος έλξης επενδυτών, επισκεπτών και καταναλωτών. Να αποτελέσει κινητήριο μοχλό της εξωστρέφειας ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Στην καρδιά του νέου μας σχεδίου από πλευράς πολιτισμικών μνημείων είναι το τρίγωνο Βεργίνα, Πέλλα, Αμφίπολη. Στην πρώτη γωνία, υπάρχει το εξαιρετικό νέο πολυκεντρικό μουσείο της Βεργίνας που αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα τις δραστηριότητές του, σε όλη τους την έκταση, τον επόμενο χρόνο. Το γεγονός αυτό θα το αναδείξουμε σε εκδήλωση παγκόσμιας εμβέλειας και απήχησης. Και θα το αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο της εκστρατείας μας για την αληθινή, την αυθεντική Μακεδονία. Η δεύτερη γωνία του τριγώνου, βρίσκεται στην Πέλλα που καθιερώνεται ως ειδικός προορισμός με ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου και του νέου αρχαιολογικού μουσείου της. Εκεί λειτουργεί και αίθουσα εικονικής και τεχνικής αναπαράστασης της αρχαίας Πέλλας. Ενώ δίπλα κατασκευάζεται συνεδριακό κέντρο και ένα μικρό χειροτεχνικό-εμπορικό πάρκο. Η τρίτη, σχετίζεται με την Αμφίπολη. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες του μοναδικού μνημείου που αποκαλύφθηκε και να δημιουργηθεί ένας επισκέψιμος ολοκληρωμένος αρχαιολογικός χώρος. Στην Μακεδονία, μέσα και γύρω από το τρίγωνο αυτό, βρίσκεται ένας τεράστιος διαχρονικός πολιτισμικός πλούτος που δεν αφορά μόνο τον αρχαίο μας πολιτισμό. Αφορά και τους ελληνιστικούς και τους βυζαντινούς χρόνους και τη νεότερη ιστορία μας. Πλούτος που θα αναδειχθεί ολοκληρωμένα στο πλαίσιο του έργου οι «Δρόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου», μέσω μιας διεθνούς καμπάνιας που θα φέρει δυναμικά στο παγκόσμιο προσκήνιο την Μακεδονία και την Βόρεια Ελλάδα»,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *