Tuesday , 26 September 2023

700 εκατ.ευρώ στην Ελλάδα από την Κομισιόν για το μεταναστευτικό-Ομάδα ταχείας παρέμβασης από την FRONTEX

“Η κατάσταση στα σύνορά μας (σ.σ. της Ε.Ε.) δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα” τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σήμερα το μεσημέρι από τον Έβρο κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι που επισκέφθηκαν μαζί τα σύνορα. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη χορήγηση επιπλέον 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από την Κομισιόν για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, όπως και ότι η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μία ομάδα ταχείας παρέμβασης. Ισχυρό μήνυμα πως η Ελλάδα υπερασπίζεται στο έπακρο την κυριαρχία της χώρας απέναντι σε μία ασύμμετρη απειλή απηύθυνε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» δήλωσε αναλυτικότερα η πρόεδρος της Κομισιόν. 

Όπως ανακοίνωσε στη συνέχεια, η Κομισιόν θα ενισχύσει οικονοικά την Ελλάδα με 700 εκατ.ευρώ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, εκ των οποίων τα 350 εκατ.ευρώ είναι διαθέσιμα προς άμεση εκταμίευση, ενώ η Frontex θα παράσχει στη χώρα μας ομάδα ταχείας παρέμβασης – συγκεκριμένα 7 σκάφη, 2 ελικόπτερα και 100 επιπλέον συνοριοφύλακες.

Σε δηλώσεις του που προηγήηκαν, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «αναμένει απτή αλληλεγγύη από την Ε.Ε.» και δήλωσε πως η παρουσία των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων στέλνει σαφές μήνυμα. Το πρόβλημα, όπως σημείωσε επίσης ο κ.Μητσοτάκης, δεν είναι μεταναστευτικό-προσφυγικό, συνιστά ασύμμετρη απειλή και πρόσθεσε: “Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης. Είδαμε τι συμβαίνει εδώ, παρά την προπαγάνδα των fake news.

Frontex: Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κατάστασης στα σύνορα – Τι αποφάσισε το δ.σ. σε σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του

Την πλήρη υποστήριξη της Frontex στην Ελλάδα, εξάλλου,, στην αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης στα εξωτερικά της σύνορα με την Τουρκία εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, μετά την έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα στην έδρα του, στη Βαρσοβία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της Frontex, ο οργανισμός «υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης στα εξωτερικά της σύνορα με την Τουρκία, με πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Επίσης, αναφέρεται ότι ο οργανισμός εφαρμόζει την ταχεία επέμβαση στα σύνορα που ζήτησε η Ελλάδα και αποφάσισε ο εκτελεστικός διευθυντής. Όπως σημειώνεται, τα κράτη μέλη «επιβεβαιώνουν την ετοιμότητά τους» να παρέχουν τις αντίστοιχες υποχρεωτικές συνεισφορές τους σε προσωπικό στην ομάδα ταχείας αντίδρασης και σε τεχνικό εξοπλισμό.

Το διοικητικό συμβούλιο δηλώνει έτοιμο να επεκτείνει περαιτέρω την υποστήριξη της Frontex στην Ελλάδα και σε άλλους επιχειρησιακούς τομείς ή και τύπους βοήθειας στο πλαίσιο της εντολής της, ενώ ζητεί από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, αλλά και τον οργανισμό να αξιολογούν συνεχώς τις ανάγκες με βιώσιμο τρόπο.

Το διοικητικό συμβούλιο της Frontex απαρτίζεται από εκπροσώπους των αρχηγών των συνοριακών αρχών των κρατών μελών της ΕΕ, που δεσμεύονται από τις διατάξεις του χώρου Σένγκεν, καθώς και από δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σαρλ Μισέλ: Ζούμε ενεργούμε, είμαστε μαζί και μαζί πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «να μη μένουμε στις Βρυξέλλες και να βρισκόμαστε στο πεδίο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση».

«Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα», υπογράμμισε από τις Καστανιές Έβρου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εξήρε το ρόλο της χώρας μας στην υποστήριξη των συνόρων γιατί ακριβώς όπως είπε «αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ».

Εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη της ΕΕ επισημαίνοντας «είμαστε μαζί σας» και τόνισε:

«Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας και για τον επιπλέον λόγο ότι αν και έχετε ένα πολύ σημαντικό έργο επιδοκιμάζουμε το ότι λειτουργείτε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Προσέθεσε επίσης ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τη συμφωνία με την Τουρκία και περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να τηρεί αυτή τη συμφωνία».

Επίσης, τόνισε ότι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες από τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στη Συρία για να δώσουμε θετικές προοπτικές στο μέλλον.

«Ζούμε ενεργούμε, είμαστε μαζί και μαζί πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ κλείνοντας την παρέμβασή του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *