Friday , 19 April 2024

7o Delphi Economic Forum: Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας καθορίζουν το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής στη γεωπολιτική σκακιέρα

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, κυρίως με αφορμή τον πόλεμο την Ουκρανία, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τίτλο «New Realities», που πραγματοποιείται στους Δελφούς  από 6 έως 9 Απριλίου και το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Την πεποίθησή του ότι η Κίνα δεν βλέπει την Ρωσία ως υπερδύναμη, εξέφρασε ο Cheng Li, Director & SF του John L. Thornton China Center Foreign Policy στο The Brookings Institution των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η κοινή γνώμη είναι διχασμένη απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αναφέρθηκε στα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών, σημειώνοντας ωστόσο ότι ενώ η Κίνα επωφελήθηκε από την λήξη του ψυχρού πολέμου, η Ρωσία υπέφερε. Περιγράφοντας την πάγια στρατηγική της Κίνας, στάθηκε σε τέσσερα σημεία που είναι: η θέση της κατά του πολέμου, η άρνησή της να συμπορευτεί με τις ΗΠΑ, η γενική διαφωνία της με τις οικονομικές κυρώσεις και η επιμονή της να μην θυσιάσει τα δικά της, εθνικά συμφέροντα. Σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Li τόνισε ότι το Πεκίνο δεν πίστεψε τις προειδοποιήσεις και τις αντιμετώπισε ως fake news, ενώ υπογράμμισε ότι η κοινή γνώμη είναι σήμερα διχασμένη αφού η ελίτ των διανοουμένων συντάσσεται με την Δύση κατά της Ρωσίας. «Η δική μου γενιά δεν έχει θετική άποψη για την Ρωσία», είπε, προσθέτοντας όμως ότι «γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να την έχουμε εχθρό μας».

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια του Πανεποστημίου Yale, Susan Thornton, περιέγραψε τις σχέσεις Ρωσίας – Κίνας ως μία σχέση που επιταχύνθηκε κυρίως εξαιτίας της πίεσης της Δύσης και υπογράμμισε ότι σήμερα όλα τα ζητήματα, η Κίνα τα αντιμετωπίζει μέσα από το πρίσμα της σχέσης της με τις ΗΠΑ. Αναφερόμενη στις διαφορές των δύο χωρών, σημείωσε ότι η Κίνα είναι εσωστρεφής, δεν θέλει να εκτίθεται και να ρισκάρει ενώ η Ρωσία θεωρεί εαυτόν υπερδύναμη και λειτουργεί εντελώς διαφορετικά. Σχετικά με τις ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι μέχρι πέρυσι ο βασικός αντίπαλος της αμερικανικής διπλωματίας ήταν η Κίνα και υπάρχει ο φόβος ότι μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ενδιαφέρον θα στραφεί ξανά σε αυτήν. Η κ. Thornton έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα της Ταϊβάν, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο σημαντικό είναι για τους Κινέζους οι οποίοι βλέπουν μία αντιστοιχία στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας καθώς το Πεκίνο επιθυμεί να την επαναπορροφήσει, αντίθετα με τις ΗΠΑ που επιμένουν να υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *