Πορεία μνήμης με αφετηρία τη μαρτυρική πλατεία Ελευθερίας και τερματισμό στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό διοργάνωσε για σήμερα, Κυριακή 16 Μαρτίου, στις 11.30 π.μ. ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Η εκδήλωση πραγματοποιείται, σε κλίμα συγκίνησης και τη συμμετοχή αρκετού κόσμου, με αφορμή τη συμπλήρωση 82 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου τραίνου του θανάτου από τη Θεσσαλονίκη για το στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπερκενάου.
Αφετηρία η πλατεία Ελευθερίας
Ο κόσμος που συμμετέχει στην πορεία κρατάει λευκά μπαλόνια με το μήνυμα «Ποτέ Ξανά». Στη σιωπηλή πορεία μνήμης συμμετέχουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ο υφυπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτές εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλοι. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας και θα καταλήξει στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, όπου εκεί θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και θα ολοκληρωθεί με τους συμμετέχοντες να αφήνουν λουλούδια και κεριά στις ράγες, στη μνήμη των χιλιάδων Εβραίων που βρήκαν φρικιαστικό θάνατο.
Ο πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης
«82 χρόνια μετά είμαστε εδώ στο μνημείο. Από εδώ ξεκίνησαν οι Εβραίοι τον Ιούλιο του 1942. Έγινε η πρώτη διαλογή, στάλθηκαν σε στρατόπεδα για καταναγκαστικά έργα, πέθαναν κατά χιλιάδες γι’ αυτό και η κοινότητα αναγκάστηκε να πληρώσει κάποια λύτρα για να τους απελευθερώσει. Επέστρεψαν τον Δεκέμβριο του 1942. Στις 15 Μαρτίου τους πήγαν στον σιδηροδρομικό σταθμό και τους φόρτωσαν στα τρένα. Νόμιζαν ότι πάνε για να δουλέψουν. Αλλά ήταν ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή. Σήμερα η ψυχή τους θα ηρεμήσει βλέποντας όλους εμάς εδώ να περπατάμε τον ίδιο δρόμο που περπάτησαν κι αυτοί εις μνήμην όλων αυτών που έκαναν αυτή την διαδρομή και χάθηκαν», ανέφερε ο πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ λίγο πριν αρχίσει η πορεία.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για την πορεία
«Ανταποκρινόμαστε στο προσκλητήριο της ευθύνης διοργανώνοντας την πορεία μνήμης για τη συμπλήρωση 82 ετών από την αναχώρηση του τρένου για το κολαστήριο του Άουσβιτς. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς που χάθηκαν. Απέναντι στο αδιανόητο που συνέβη. Απέναντι στη φρίκη που υπερέβη κάθε όριο φαντασίας», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, η μεγαλύτερη δικαίωση στη μνήμη των συμπολιτών μας θα είναι οι δύο παρεμβάσεις που δρομολογούνται στην πόλη και τις οποίες χαρακτήρισε «φωτεινά τοπόσημα μνήμης». «Αναφέρομαι στο Μουσείο Ολοκαυτώματος και στο Πάρκο Μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα», σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Κλειστοί κεντρικοί δρόμοι
Με αφορμή την πορεία μνήμης η διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της «από τις 10.00 π.μ. πραγματοποιούνται κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές μικρής διάρκειας στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων».
«Προσεγγίζοντας το Ολοκαύτωμα στο Σχολείο και στο Μουσείο»
Εκδήλωση με θέμα «Προσεγγίζοντας το Ολοκαύτωμα στο Σχολείο και το Μουσείο» θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα 17 Μαρτίου, από τις 18.00 μ.μ. έως 20.30 μ.μ. στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Θα παρουσιαστούν εισηγήσεις που αναδεικνύουν τρόπους προσέγγισης του Ολοκαυτώματος μέσα από τη λογοτεχνία, τον κινηματόγραφο και τις τέχνες. Η αντιδημαρχία Παιδείας του δήμου, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Ιδιωτικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο της Κοινότητας, οι διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης διοργανώνουν την εκδήλωση.