Saturday , 2 March 2024

85η ΔΕΘ: Δυναμική επανεκκίνηση με 900 εκθέτες από 15 χώρες και έμφαση στην ελληνική επιχειρηματικότητα

Δυναμική επιστροφή, μετά την περσινή αναβολή λόγω της πανδημίας του Covid-19, κάνει η ΔΕΘ από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, έτοιμη να υποδεχθεί και πάλι τον κόσμο, σε ένα ασφαλές υγειονομικά περιβάλλον.

Η 85η ΔΕΘ (11-19 Σεπτεμβρίου), όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., Τάσος Τζήκας, στη Συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε νωρίτερα σήμερα για τη φετινή διοργάνωση, γίνεται η πρώτη μεγάλη Covid Free ευρωπαϊκή έκθεση και στέλνει σήμα επανεκκίνησης, όχι μόνο για την εκθεσιακή δραστηριότητα, αλλά και για την ελληνική οικονομία. Με πάνω από 900 άμεσους και έμμεσους εκθέτες από 15 χώρες (Κύπρος, Βιετνάμ, Αρμενία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Ρουμανία, Ιταλία, Ρωσία, Σερβία, Μάλτα, Βουλγαρία και Γερμανία), η 85η ΔΕΘ, όπως επισήμανε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος, Κυριάκος Ποζρικίδης, είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα με κεντρικό θεματικό άξονα το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας, με αφορμή και την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Θα δώσει δε έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την εκπαίδευση, την ενέργεια-ηλεκτροκίνηση, την κυκλική οικονομία-ανακύκλωση, ενώ θα διατηρήσει και το στοιχείο της ψυχαγωγίας-διασκέδασης με συναυλίες, εκδηλώσεις και επετειακά αφιερώματα.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), κ. Σταύρος Καλαφάτης, σημείωσε πως η ΔΕΘ επιστρέφει και ανοίγει τις πύλες της και φέτος, καθώς σε σχέση με πέρυσι που είχε ματαιωθεί, “έχουμε στη φαρέτρα μας το εμβόλιο”. Τόνισε δε πως κοινός στόχος είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη εκθεσιακός και συνεδριακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής, γι’ αυτό και με γοργούς ρυθμούς προχωρά το έργο της ανάπλασης. Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της ανάπλασης ανέφερε ότι το 2023 θα υπάρχει το χρηματοδοτικό σχήμα και μέχρι το τέλος του ίδιου τους θα αρχίσει η κατασκευή με στόχο ο εορτασμός των 100 χρόνων από την πρώτη ΔΕΘ του 1926 να γίνει στο νέο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο.

Μία επίσης καλή είδηση που προέκυψε στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου είναι η επικείμενη δημιουργία εκθεσιακής “αντένας’ της ΔΕΘ στην Πελοπόννησο-συγκεκριμένα στη Μεγαλόπολη, ένα σχέδιο που γνωστοποίησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας που παρέστη στην εκδήλωση καθώς η Τιμώμενη Περιφέρεια της φετινής ΔΕΘ είναι η Πελοπόννησος, λόγω τόσο της παραγωγικής γης δυναμικής όσο και της συμβολής της περιοχής στην Επανάσταση του 1821. Ο κ.Νίκας τόνισε τους στενούς δεσμούς Πελοποννήσου και Μακεδονίας σημειώνοντας «μας συνδέουν οι αγώνες των προγόνων μας, των παππούδων μας» και έδωσε μια γεύση από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 που θα εξελιχθούν στο Περίπτερό της στην 85η ΔΕΘ.

Τη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη ΔΕΘ εξέφρασε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ευχόμενη μάλιστα η αναπλασμένη Έκθεση να γίνει το κέντρο αναφοράς για όλη την Ευρώπη, ενώ την ιδιαίτερη βαρύτητα της ΔΕΘ για την πόλη υπογράμμισε με τη σειρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας πως είναι μια διοργάνωση ταυτισμένη με την κοινωνική ζωή της πόλης, ένα πολυδιάστατο γεγονός, πέρα από επιχειρηματικό. Μάλιστα, σημείωσε πως η φετινή ΔΕΘ είναι μια πιο αισιόδοξη έκθεση.

Το προφίλ της 85ης ΔΕΘ

Στο πλαίσιο του κεντρικού θεματικού άξονα της 85ης ΔΕΘ, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), θα παρουσιαστούν στο περίπτερο 13 και οι 13 Περιφέρειες της χώρας, που θα προβάλλουν την ιστορική τους εξέλιξη μέσα στον χρόνο, αλλά και τη σημερινή παραγωγική τους δυναμική. Μάλιστα, η Πελοπόννησος θα έχει τον χαρακτήρα αφιερωματικής Περιφέρειας, λόγω της στενής της σύνδεσης με την Ελληνική Επανάσταση.

Κεντρικό ρόλο στη ΔΕΘ θα έχει το θεματικό αφιέρωμα «Ελλάδα & Επιχειρηματικότητα» με συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, με 42 Επιμελητήρια από όλη την χώρα και με συνολικά 215 επιχειρήσεις-μέλη τους. Ξεχωριστές εκθεσιακές συμμετοχές διαθέτουν το ΕΒΕΘ και το ΕΕΘ.

Η καινοτομία, οι start-ups, τα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece» και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων θα δώσουν τον παλμό στο αφιέρωμα «Ψηφιακή Ελλάδα».

Παράλληλα, στο αφιέρωμα «Energia» έμφαση θα δοθεί στην Κυκλική Οικονομία και την Ανακύκλωση και στο «Auto-Motion» στην ηλεκτροκίνηση, με τους επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να δουν ορισμένα από τα πιο σύγχρονα ηλεκτρικά μοντέλα.

Όμως στην 85η ΔΕΘ επιστρέφει και το… παιχνίδι και συγκεκριμένα το E-Gaming powered by ΓΕΡΜΑΝΟΣ, που θα φιλοξενηθεί στο Περίπτερο 17 και θα αποτελέσει ένα από τα πιο πρωτοποριακά gaming events. Επίσης, στον όροφο του περιπτέρου 2 θα παρουσιαστεί ένα ακόμη παιχνίδι, το HADO, που εισάγει την τεχνολογία αιχμής της επαυξημένης πραγματικότητας στον αθλητισμό και δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να δημιουργούν ενεργειακές μπάλες και ασπίδες με τα χέρια τους σε ένα πραγματικό γήπεδο 6Χ10 μέτρων.

Παρούσα στη ΔΕΘ θα είναι για μια ακόμη χρονιά η Cheapart, που φέτος θα κινηθεί γύρω από τον κεντρικό θεματικό άξονα της 85ης ΔΕΘ «Ελλάδα: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον».

Πόλος έλξης θα είναι και πάλι τα Music Events στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο από τις 13-17 Σεπτεμβρίου με πολλούς δημοφιλείς καλλιτέχνες και με την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών περιορισμών. Ειδικότερα, θα φιλοξενηθούν οι MONIE MONIE CONNIENTE-Διογένης Δασκάλου, Γιάννης Ζουγανέλης και Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Βασίλης Λέκκας και Δημήτρης Μπάσης σε ένα ειδικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, Πασχάλης και Swingin’ Cats.

Η φετινή ΔΕΘ, δεδομένου του επετειακού εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, εμπλουτίζει επίσης τη διοργάνωσή της και με ένα εκθεσιακό αφιέρωμα ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος για τα 100 πρώτα χρόνια του νεότερου Ελληνισμού. Το αφιέρωμα έχει τον τίτλο «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ… ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ» και παρουσιάζει την Επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και τον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13, οι οποίοι οδήγησαν στην απελευθέρωση της Βόρειας Ελλάδας.

Παράλληλα με τη ΔΕΘ, από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται και το 2ο Thessaloniki Helexpo Forum, με περισσότερους από 110 ομιλητές και 19 θεματικές ενότητες γύρω από κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα αυτής της περιόδου, αλλά και των μελλοντικών εξελίξεων.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια λειτουργίας της 85ης ΔΕΘ θα παραμείνει ανοιχτό το εμβολιαστικό κέντρο, ωστόσο, οι πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν θα εισέρχονται σε αυτό από ξεχωριστή είσοδο στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *