Friday , 19 April 2024

85η ΔΕΘ: Επετειακό αφιέρωμα “ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ…ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ” – Σπάνια κειμήλια από την Επανάσταση του ’21 και τα πρώτα 100 χρόνια του Ελεύθερου ελληνικού κράτους

Με ένα εξαιρετικό επετειακό αφιέρωμα με τίτλο «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ…ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ» τιμά η ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821.

Η Έκθεση που θα λάβει ώρα στο Περίπτερο 1 της ΔΕΘ, περιλαμβάνει περί τα 500 σπάνια και πολύτιμα κειμήλια από τα πρώτα 100 χρόνια του ελεύθερου νέου ελληνικού κράτους, κάποια από τα οποία μάλιστα παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά: κείμενα, φωτογραφίες, λιθογραφίες, ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα και επιστολές των πρωταγωνιστών του Αγώνα  που αρθρώνονται σε  τρεις ιστορικές περιόδους: την Επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13, που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Βόρειας Ελλάδας.

Την επιμέλεια της Έκθεσης έχουν ο Συνταγματάρχης εν αποστρατεία και Ειδικός Σύμβουλος του Πολεμικού Μουσείου,  Βασίλειος Νικόλτσιος και ο μουσειολόγος  Νικόλος Νικόλτσιος, την επιστημονική επιμέλεια ο καθηγητής Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ.Βλάσης Βλασίδης, την επιλογή κειμηλίων-λιθογραφιών η ιστορικός Ευαγγελία Πάλλα και η Επιμελήτρια του Μουσείου Α. & Λ. Χαΐτογλου κα.Έρρικα Κοκόζογλου και τον σχεδιασμό και σκηνογραφική επιμέλεια ο σκηνογράφος κ.Γιάννης Κατρανίτσας.

Τα εκθέματα προέρχονται από τις συλλογές Προεδρικής Φρουράς, Α. & Λ. Χαΐτογλου, Αικατερίνης Τζιτζικώστα, Δημητρίου Γιαννόγλου, Διονυσίου Στεργιούλα, Αθανασίου Ζηβώνη, Ναταλίας Ιωαννίδη, Μάνου Καστρινάκη, Γιάννη Μυλωνά, Αναστασίου Λιάσκου, Βασιλείου και Νικολάου Νικόλτσιου και άλλων.

Κεντρικό θέμα-πρόσωπο στην Έκθεση,  είναι ο ανώνυμος Εύζωνας, ο οποίος εκπροσωπεί το «ευ αγωνίζεσθαι» και τον ιδανικό Έλληνα μαχητή σε όλες τις ιστορικές περιόδους του νεότερου Ελληνισμού.

Ο Εύζωνας, ο οποίος – όπως μας επισημαίνει ο καθηγητής Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ.Βλάσης Βλασίδης που έχει την επιστημονική επιμέλεια της Έκθεσης –  ξεκινάει την πορεία του στην ιστορία ως αμαρτωλός και καταλήγει ως πρόσκοπος-ευζωνικό τάγμα στους βαλκανικούς πολέμους, δηλαδή έχει την έννοια του άτακτου αγωνιστη, ο οποίος πολεμά για το έθνος.  

Μεταξύ των κειμηλίων-εκθεμάτων ξεχωρίζουν οι οκτώ στολές των Ευζώνων – που εκτίθενται για πρώτη φορά όλες μαζί στη  Θεσσαλονίκη, τα «Φιλελληνικά Ρολόγια» που κατασκευάστηκαν και πωλήθηκαν στη Γαλλία και μέρος των κερδών διατέθηκε για τον Αγώνα των Ελλήνων, η πρωτότυπη προκήρυξη της Επανάστασης του ’21 στη Μολδοβλαχία με την υπογραφή του Αλέξανδρου Υψηλάντη, πρωτότυπες φωτογραφίες του Παύλου Μελά, που παραχωρεί η εγγονή του, Ναταλία Ιωαννίδη, όπως και φωτογραφικό άλμπουμ της αδερφής του Παύλου Μελά, Άννας Μελά-Παπαδοπούλου, που ήταν νοσοκόμα στους Βαλκανικούς Πολέμους και θα εκτεθεί για πρώτη φορά (σ.σ. ο παραχωρεί ο δισέγγονός της, Μάνος Καστρινάκης για την Έκθεση), λιθογραφίες της συλλογής Α. & Λ. Χαΐτογλου για τους Βαλκανικούς Πολέμους και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης κ.α.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *