Tuesday , 30 April 2024

Λουκέτο για το 30% των ιδιωτικών γυμναστηρίων της Θεσσαλονίκης και έπεται συνέχεια…-“Πονοκέφαλος” και από αθέμιτο ανταγωνισμό

Τουλάχιστον 30% των ιδιωτικών γυμναστηρίων της Θεσσαλονίκης έχει βάλει λουκέτο λόγω των αλλεπάλληλων lockdowns και της μεγάλης ψαλίδας ανάμεσα στα πάγια έξοδα και τις επιδοτήσεις-ενισχύσεις του κλάδου από την πολιτεία και  για πολλά ακόμη, σύμφωνα με τον τοπικό Σύλλογό τους, επαπειλείται επίσης λουκέτο όταν ανοίξει η αγορά αναλόγως των μέτρων με τα οποία θα κληθούν – κάποια στιγμή – να λειτουργήσουν. Την ίδια ώρα ο κλάδος αντιμετωπίζει αθέμιτο ανταγωνισμό από άλλες υπηρεσίες που είναι ανοιχτές και «κλέβουν» μέρος των δραστηριοτήτων τους αλλά και από δικά του μέλη που λειτουργούν παρανόμως.

Ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, Κώστας Κοπαρανίδης, μιλώντας στο thesseconomy.gr χαρακτηρίζει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος ως απελπιστική λόγω της επανάληψης του lockdown και της μακράς διάρκειάς του αλλά και ως απέλπιδα, καθώς δεν υπάρχει ακόμη κανένα «φως στο τούνελ» για το πότε θα επιτραπεί ξανά η λειτουργία των ιδιωτικών γυμναστηρίων. Ακόμη και τότε, όμως, όπως σημειώνει, πολλά θα οδηγηθούν σε κλείσιμο λόγω των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και λόγω των πιθανών αυστηρών μέτρων επαναλειτουργίας λ.χ. όσον αφορά τις αποστάσεις κ.ο.κ., που καθιστούν μη βιώσιμη τη λειτουργία τους. Ήδη εκτιμάται ότι ποσοστό περίπου 30% των ιδιωτικών γυμναστηρίων του νομού έχουν βάλει λουκέτο, καθώς τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά λόγω των μεγάλων χώρων που καλύπτουν και τα προγράμματα ενίσχυσης από την πολιτεία δεν επαρκούν για την κάλυψη γενικότερα των παγίων εξόδων και την επιβίωση των οικογενειών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα πάνω από 250 ιδιωτικά γυμναστήρια της Θεσσαλονίκης – εκ των οποίων τα 200 είναι μέλη του Συλλόγου – ποσοστό 90%-95% εδρεύει σε ενοικιαζόμενους χώρους.

Η οικονομική ενίσχυση του κλάδου – τονίζει ο γ.γ. του Συλλόγου – πρέπει να γίνει πολύ μεγαλύτερη, καθώς όσο επιμηκύνεται χρονικά το lockdown για τον κλάδο, που κοντεύει τους έξι μήνες, επέρχεται όλο και δριμύτερη η οικονομική ασφυξία.

Πρόσθετο «πονοκέφαλο» προκαλεί επίσης, όπως τονίζει ο κ.Κοπαρανίδης, στη δύσκολη αυτή συγκυρία στους νομοταγείς ιδιοκτήτες γυμναστηρίων η επιλογή ορισμένων μελών του κλάδου να ανοίγουν αίθουσες παρανόμως –  υπάρχουν σχετικές καταγγελίες στον Σύλλογο και στις αρχές – όπως και η επιλογή άλλων τομέων υπηρεσιών που παραμένουν σε λειτουργία να προβαίνουν σε αθέμιτες πρακτικές όπως λ.χ. η προσθήκη οργάνων γυμναστικής σε ινστιτούτα αισθητικής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *