Tuesday , 30 April 2024

Το στοίχημα Χατζηδάκη για προσωρινή σύνταξη σε όλους τους δικαιούχους μέχρι το Πάσχα, τα αναδρομικά και η…task force του e-ΕΦΚΑ

Του Γ. Κατσιάνη

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα της χορήγησης προκαταβολής (προσωρινής) σύνταξης μέχρι το Πάσχα σε δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και στην ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου (gov.gr) και συγκεκριμένα στο σύνδεσμο https://prokatavoli.syntaxeis.gov.gr/, σχεδόν 30.000 αιτήσεις για τη χορήγηση προκαταβολής σύνταξης ενώ η σχετική προθεσμία λήγει στις 31 Μαρτίου.

«Δίνουμε την ευκαιρία για να υπάρξει στην πράξη ένα μέτρο ανακούφισης καθώς κάποιοι αναμένουν να λάβουν σύνταξη, ακόμα και χρόνια. Το δόγμα μου είναι το δόγμα Ντράγκι που λέει ‘Οτιδήποτε χρειάζεται να γίνει’», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Προσωρινή, όπως εθνική σύνταξη

Όσον αφορά το ύψος της προσωρινής σύνταξης είναι ανάλογο με την εθνική σύνταξη (384 ευρώ).

Ωστόσο, πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι οι δικαιούχοι να λάβουν και αναδρομικά από την ημερομηνία της αίτησής τους για κύρια σύνταξη.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που υπέβαλλε αίτηση για κύρια σύνταξη τον Μάρτιο του 2019.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αίτησή του εκκρεμεί εδώ και 24 μήνες.

Εφόσον έχει τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης θα λάβει αναδρομικά 9.216 ευρώ και μηνιαία παροχή 384 ευρώ μέχρι την έκδοση της κύριας σύνταξής του.

Αντίστοιχα, ασφαλισμένος με 20 χρόνια ασφάλισης  που έχει υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2020, περιμένει 14 μήνες και θα λάβει αναδρομικά 5.376 ευρώ.

Η… task force του e-ΕΦΚΑ

Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του ρυθμού εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων, το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην πρόσληψη 100 συνταξιούχων, πρώην υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ.  

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, «οι εν λόγω συνταξιούχοι θα υπογράψουν οκτάμηνη σύμβαση έργου χωρίς δυνατότητα ανανέωσης με τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, με αντικείμενο την υποστήριξη των διαδικασιών απονομής συντάξεων», τονίζεται, μεταξύ άλλων ενώ όσον αφορά τις μηνιαίες αποδοχές τους ανέρχονται σε 700 ευρώ, «με την προϋπόθεση επεξεργασίας 60 συνταξιοδοτικών φακέλων το μήνα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *