Tuesday , 30 April 2024

Το 15% της εστίασης έμεινε κλειστό από τις 3 Μαΐου – Το 20% δεν άνοιξε λόγω έλλειψης εξωτερικού χώρου

“Μουδιασμένοι” είναι οι πελάτες στα καταστήματα εστίασης παρά την επαναλειτουργία των εστιατορίων και των καφέ από τις 3 Μαΐου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης Γιάννης Φιλοκώστας μιλώντας στο thesseconomy τόνισε ότι “στις τρεις εβδομάδες λειτουργίας της εστίασης αυτό που έχω να σημειώσω είναι ότι προσπαθούμε ακόμη να βρούμε τα πατήματά μας, τους ρυθμούς μας. Εκτός από εμάς και οι πελάτες προσπαθούν να βρουν τα βήματά τους γιατί είχαν μάθει να μένουν στο σπίτι, να μαγειρεύουν στο σπίτι και να μη βγαίνουν έξω ή να βγαίνουν με έναν καφέ στα πάρκα ή τις πλατείες για να περνούν την ώρα τους. Ακόμη και σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό νιώθει επιφύλαξη και ανασφάλεια γιατί δεν ξέρει τι θα συναντήσει στο κάθε κατάστημα. Ο κόσμος φοβάται. Η εστίαση δε σημαίνει επειδή άνοιξε εδώ και τρεις εβδομάδες πως λύθηκαν όλα τα προβλήματά της’.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλοκώστα η επισκεψιμότητα στα καταστήματα δεν είναι η αναμενόμενη. “Δεν είναι η επισκεψιμότητα τέτοια που περιμέναμε. Πανελλαδικά σε 80.000 καταστήματα εστίασης με μείωση του πελατολογίου, με μείωση του τουρισμού δεν θα μπορέσει να καλύψει τη χασούρα των 80.000 καταστημάτων και κάποια μαγαζιά θα κλείσουν. Η πρότασή μου είναι να συνεχίσει να στηρίζεται η εστίαση έως και το τέλος του καλοκαιριού. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις. Μετά το λοκντάουν, 10-15 % έκλεισαν αυτό το διάστημα και ένα 20% δεν έχει ανοίξει επειδή δεν έχει εξωτερικό χώρο , μπορεί όμως να μείνει σε αναστολή και για το μήνα Μάιο” επεσήμανε ο κ.Φιλοκώστας.

Η Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης αναμένεται να βγάλει κάποιες αποφάσεις προς το καλύτερο ώστε να μπορούν να ανοίξουν και οι επιχειρήσεις εστίασης με τους εσωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Γιάννη Φιλοκώστα “πρέπει να υπάρξει επίσπευση πληρωμών στα ΕΣΠΑ που κυκλοφορούν τώρα. Το ένα κομμάτι είναι το 7% από τα 330 εκατομμύρια για τις 34.000 επιχειρήσεις και σύμφωνα με αυτά που είπαν οι υπουργοί όσα χρήματα περισσέψουν θα κατεβάσουν το όριο του 30% της μείωσης του τζίρου στο 19%- 20% ώστε να πάρουν κάποια χρήματα περισσότερες επιχειρήσεις”.

Από τις 3 Μαΐου, οπότε επαναλειτούργησε υπό όρους ο κλάδος της εστίασης, έχουν επιβληθεί από την Ελληνική Αστυνομία πρόστιμα συνολικού ύψους 297.300 ευρώ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει επιβληθεί και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 15 ημέρες. Πάντως, σύμφωνα με όσα έχουν καταγγείλει επιχειρηματίες του κλάδου, ειδικά τις πρώτες ημέρες της επανεκκίνησης δεν έλειψαν και οι αδικίες, υπό την έννοια ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα σε επιχειρήσεις που λειτουργούσαν σε εξωτερικούς χώρους αλλά με κατεβασμένες τέντες, κάτι που τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα θεώρησαν ως εσωτερικό χώρο.

Σημειώνεται πως όσον αφορά τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων εστίασης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης έχει αναφέρει ότι αυτή θα επιτραπεί όταν θα έχει εμβολιασθεί έστω με μία δόση το 50% του πληθυσμού.

Σήμερα, πάντως, που συνεδριάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να εισηγηθεί να επιτραπεί η αναπαραγωγή της μουσικής στα καταστήματα εστίασης, αλλά ούτε και περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου. Αυτό που αναμένεται να εισηγηθεί είναι να μην υπάρχει το όριο των 100 ατόμων στους εξωτερικούς χώρους που γίνονται δεξιώσεις (π.χ. για γάμους σε κτήματα), αλλά να τηρούνται συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και να υπάρχει όριο ατόμων ανά τραπέζι.

Το γεγονός ότι θα συνεχιστούν η απαγόρευση της μουσικής και οι περιορισμοί στο ωράριο, τη στιγμή που καταγράφονται παραβιάσεις των μέτρων, προβληματίζει έντονα τον κλάδο, μερίδα του οποίου προσανατολίζεται σε μια συμβολική διαμαρτυρία στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Μία από τις σκέψεις που έχει τεθεί επί τάπητος είναι να παίξουν μουσική μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή την επόμενη Παρασκευή και το Σάββατο όλα τα καταστήματα, για περιορισμένη βεβαίως ώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *