Tuesday , 30 April 2024

Ακρίβεια: Κάντο όπως η Κύπρος

Του Γ. Κατσιάνη

Πριν από λίγες ημέρες, η κυπριακή κυβέρνηση επέβαλλε μηδενικό συντελεστή (0%) ΦΠΑ σε βασικά αγαθά της καθημερινότητας και συγκεκριμένα σε ψωμί, γάλα, αυγά, παιδικές τροφές και πάνες, προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία και πάνες ενηλίκων.

Πρόκειται για συνολικά 1775 ετικέτες προϊόντων, τα οποία θα είναι φθηνότερα για τον καταναλωτή μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου.

Το δημοσιονομικό κόστος από την εξάμηνη εφαρμογή του μέτρου ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ.

“Με προγραμματισμό, υπευθυνότητα, κοινωνική ευαισθησία και με συγκεκριμένο σχεδιασμό θέτουμε στο επίκεντρο την κοινωνία και θα συνεχίσουμε για όσο απαιτείται να λαμβάνουμε μέτρα που θα στοχεύουν στην ανακούφιση του κυπριακού νοικοκυριού και στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος”, δήλωσε με ανάρτηση του στα social media ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αντίστοιχα μέτρα έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, παραμένει στα…αζήτητα η επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα βασικά είδη ανάγκης.

Ο λόγος είναι ότι ενδεχόμενη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου συνεπάγεται απώλεια 3 δισ. ευρώ για τα δημόσια ταμεία.

Επιπλέον, η χώρα μας έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (13%) στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν πολλές χώρες και ιδιαίτερα οι χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν έναν αρκετά χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ για τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης (ψωμί, γαλακτοκομικά), ο οποίος κατά κανόνα κυμαίνεται μεταξύ 4% και 7%.

Συνεπώς, δεν είναι ορατή στο άμεσο μέλλον οποιαδήποτε περίπτωση για μηδενισμό του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, παρά το γεγονός ότι η ακρίβεια εξακολουθεί να καλπάζει και να πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *