Του Γ.Κατσιάνη
Την Δευτέρα 3 Αυγούστου η Επιτροπή Προσφυγών θα αποφανθεί για το αίτημα χορήγησης ασύλου στον Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί.
Για όσους δεν τον γνωρίζουν είναι ο 52χρονος Τούρκος ακτιβιστής, ελληνικής καταγωγής, ο οποίος επί εξήμισι χρόνια παρέμεινε έγκλειστος στις φυλακές της γειτονικής χώρας με τις κατηγορίες της διάδοσης “τρομοκρατικής” προπαγάνδας υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Ποιος είναι
Σε ηλικία 20 ετών, ο Γιαϊλαλί παρουσιάστηκε στον τουρκικό στρατό και κατατάχτηκε στις ειδικές δυνάμεις όπου εκπαιδεύτηκε ως ελεύθερος σκοπευτής.
Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, αιχμαλωτίστηκε από τους Κούρδους.
Κατά την διάρκεια της κράτησης του, άρχισε να αναπτύσσει φιλειρηνικά ιδεώδη και να αποστρέφεται τον πόλεμο.
Επιπλέον, αποφάσισε να αλλάξει το όνομα του από Ιμπραήμ σε Γιάννη όταν έμαθε για την ελληνική του ταυτότητα και την ποντιακή του καταγωγή.
Η απόφαση του να στραφεί κατά του πολέμου και να συμμετάσχει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, είχε ως αποτέλεσμα ο Γιαϊλαλί να συλληφθεί, να φυλακιστεί και να καταδικαστεί.
Το 2019, πέρασε παράνομα στην Ελλάδα και υπέβαλε αίτημα χορήγησης ασύλου, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα η Πολιτεία να το έχει αποδεχθεί.
“Είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος να βρίσκεται στην Ελλάδα επί επτά συναπτά έτη, να έχει εξεταστεί επανειλημμένα από τις αρμόδιες αρχές, να έχει προσκομίσει εκτενή αποδεικτικά στοιχεία και να έχει σχηματιστεί διοικητικός φάκελος εκατοντάδων σελίδων και, αντί να υπάρξει οριστική κρίση, να καλείται εκ νέου να επαναλάβει τα ίδια πραγματικά περιστατικά”, τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.
Να σημειωθεί ότι υπέρ της παροχής ασύλου στον Γιαϊλαλί έχει ταχθεί ο ευρωβουλευτής της ΝΙΚΗΣ, Νίκος Αναδιώτης.
Thesseconomy Οικονομία – Επιχειρείν
