Tuesday , 23 April 2024

“Beyond 4.0”-Άδ.Γεωργιάδης: H Τεχνολογία μπορεί να φέρει πλούτο στη χώρα και να αλλάξει τη μοίρα των Ελλήνων

“Tο Industry 4, δηλαδή η νέα βιομηχανική επανάσταση που ζούμε σήμερα, στηρίζεται κυρίως σε δύο πράγματα: στην τεχνητή νοημοσύνη και στη ρομποτική. Και μπορεί να δώσει το Industry 4 στην Ελλάδα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με το ανταγωνιστικό μειονέκτημα που είχαμε πριν από 30 ή 40 χρόνια και που οδήγησε στη σταδιακή αποβιομηχάνιση της Ελλάδος και – για να πούμε την αλήθεια – σχεδόν όλης της Δύσης”, τ΄νισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του “Beyond AI Forum”’, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Έκθεσης “Beyond 4.0” στη ΔΕΘ, με θεματικό επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη. 

“Γιατί αυτό; Γιατί – διευκρίνισε ο κ.Γεωργιάδης – όταν άρχισε η αποβιομηχάνιση, στην Ελλάδα ταχύτερα και για άλλους λόγους αλλά γενικά στη Δύση, υπήρχε ένας ανταγωνιστής ανίκητος: Ο κινέζος εργάτης που με 60 δολάρια το μήνα μπορούσε να παράγει ένα ανταγωνιστικό προϊόν. Και σιγά – σιγά όλες οι βιομηχανίες πήγαν από τη Δύση στην Ανατολή. Σήμερα αυτό δεν είναι πια το ίδιο. Σήμερα ο Κινέζος βγάζει 600 δολάρια το μήνα. Και το ναύλο του κοντέινερ από την Κίνα από 5.000 ευρώ που είχε έφθασε τώρα να έχει 14.000 ευρώ. Και ο χρόνος για να φτάσει από την Κίνα στην Ευρώπη είναι 40 ημέρες. Ενώ αν το παράγει στην Ελλάδα, το μεταφέρεις την Παρασκευή και τη Δευτέρα είναι στον καταναλωτή στο Αμβούργο, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο. Άρα, λοιπόν, αν καταφέρουμε να φτιάξουμε βιομηχανίες που θα χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική – και μπορούμε να το κάνουμε – θα έχουμε ξαφνικά εκτίναξη της παραγωγικότητας της χώρας και εκ νέου εκβιομηχάνισή της, μετά την αποβιομηχάνιση που είχαμε πριν από μερικές δεκαετίες”.

“H Τεχνολογία μπορεί να φέρει πλούτο στη χώρα και να αλλάξει τη μοίρα των Ελλήνων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, επίσης, στα παραδείγματα της Pfizer και της Cisco, Που έχουν προβεί σε επενδύσεις καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη – σημειωτέον ότι σήμερα το απόγευμα τελούνται τα εγκαίνια του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στην περιοχή των παλιών Σφαγείων στη Θεσσαλονίκη – τονίζοντας ότι τέτοιες εταιρείες μπορούν να βρουν εξαιρετικά παραγωγικά στελέχη να δουλεύουν στη Θεσσαλονίκη με εξαιρετικά ανταγωνιστικούς μισθούς σε σχέση με αυτό που θα πλήρωναν σε κάποια χώρα της Βόρειας Ευρώπης ή της Βόρειας Αμερικής.

Από τη πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Cisco και επικεφαλής της πολυεθνικής για την Καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο, Guy Diedrich, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει τις καλύτερες από τις 60.000 εταιρείες – συνεργάτες της Cisco από όλο τον κόσμο, τα πιο φωτισμένα άτομα του κόσμου της τεχνολογίας αλλά και να “τραβήξει” ορισμένες από τις καλύτερες δουλειές για Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *