Ιούνιος 2015 – Ιούνιος 2024. Εννέα χρόνια έχουν περάσει από τότε που τα capital controls εισέβαλαν στην ελληνική οικονομία. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, γνωστοί και ως capital controls, εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα στις 28 Ιουνίου του 2015, όταν η Ελληνική Κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τότε τον Αλέξη Τσίπρα και υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη, δεν κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της.
Μαύρη επέτειος
Ήταν 28 Ιουνίου του 2015, όταν η έλευση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls), αποτέλεσε σημαντικό πισωγύρισμα για την πλειοψηφία των εγχώριων επιχειρήσεων, προκαλώντας μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Τα capital controls δυσκόλεψαν κάθε νέα επιχειρηματική προσπάθεια, κάθε νέο φιλόδοξο σχέδιο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε στις 28 Ιουνίου, να μην αυξηθεί περαιτέρω το επίπεδο της δανειστικής έσχατης προσφυγής (ELA), για τις τράπεζες στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση Τσίπρα αναγκάστηκε να κλείσει τις τράπεζες για τρεις εβδομάδες και να εφαρμόσει έλεγχο στα τραπεζικά εμβάσματα από τις ελληνικές στις ξένες τράπεζες, να καθορίσει όρια για αναλήψεις μετρητών (60 ευρώ ανά ημέρα) δημιουργώντας σχεδόν καθημερινά ανθρώπινες ουρές για αναλήψεις χρημάτων από τα ΑΤΜ κ.ά. Οι τράπεζες ξαναλειτούργησαν στις 20 Ιουλίου, αλλά με πολύ αυστηρούς όρους, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα ανεξέλεγκτο Bank-Run και μια πλήρης κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι καταργήθηκαν πλήρως τον Σεπτέμβριο του 2019.
«Οι τράπεζες έχουν γυρίσει οριστικά σελίδα»
Σήμερα εννέα χρόνια μετά «οι τράπεζες έχουν γυρίσει οριστικά σελίδα» είπε στην ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Γκίκας Χαρδούβελης. Εξαίροντας τη σημαντική συνεισφορά του «Ηρακλή» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι «όσο πιο γρήγορα συγκλίνουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 1,8% (σ.σ. δείκτης NPE), τόσο πιο γρήγορες και μεγαλύτερες θα είναι και οι αναβαθμίσεις των τραπεζών από τους αξιολογικούς οίκους, αλλά και οι συνεπαγόμενες αναβαθμίσεις της ίδιας της ελληνικής Πολιτείας, με αποτέλεσμα την ταχύτερη μείωση των περιθωρίων με τα οποία δανείζεται η Πολιτεία και όλη η οικονομία».