Sunday , 3 March 2024

Covid-19: Ακυρώνονται ο “‘ΑΣΤΕΡΟΚΟΣΜΟΣ” στη ΔΕΘ, ο “ΜΥΛΟΣ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ” στα Τρίκαλα και η “ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ” στη Δράμα-Στον “αέρα” και το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στο κέντρο της Θεσ/νίκης

Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ο “Μύλος των Ξωτικών” στα Τρίκαλα, όπως δηλώνει στο thesseconomy.gr ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ούτε η “Ονειρούπολη” στη Δράμα, ενώ και στη Θεσσαλονίκη αφενός η διοργάνωση του “Χριστουγεννιάτικου Χωριού” και Αγοράς που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι με συνεργασία του κεντρικού Δήμου με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης φέτος βρίσκεται στον “αέρα”, αφετέρου όπως αναφέρει στο thesseconomy.gr ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo A.E., Κυρικάκος Ποζρικίδης, δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος ούτε ο “Αστερόκοσμος” στη ΔΕΘ.

“Δυστυχώς δεν μπορούμε να τον κάνουμε φέτος” δηλώνει στο thesseconomy.gr ο Δήμαρχος Τρικκαίων, κ.Παπαστεργίου για τον περίφημο “Μύλο των Ξωτικών”. Ήταν 9 Δεκεμβρίου του 2011 όταν ο Άη Βασίλης μεταμόρφωσε τον Μύλο Ματσόπουλου, στα Τρίκαλα, στο μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας, τον «Μύλο των Ξωτικών». Τα παλιά φουγάρα πήραν μπροστά και από τότε δουλεύουν ασταμάτητα – όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές του- με μοναδικό σκοπό να προσφέρουν χαρά σε μικρούς και μεγάλους, με νέες δράσεις και δρώμενα κάθε χρονιά. Φέτος, όμως, η πανδημία του covid-19 “σβήνει” και πάλι τα φουγάρα του Μύλου και η δημοτική αρχή εξετάζει και προωθεί εναλλακτικά σενάρια για τα Χριστούγεννα που θα συνάδουν με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. “Αντί του Μύλου, θα διοργανώσουμε μια μεγάλη ανοιχτή Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην πόλη (σ.σ.με carousel κ.α.) . που θα δίνει χρώμα αλλά δεν θα προκαλεί συνωστισμούς” δηλώνει ο κ.Παπαστεργίου. Η δημοτική αρχή θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η πόλη θα χάσει πολλά έσοδα, καθώς ο “Μύλος των Ξωτικών” προσέλκυε επισκέπτες από πολλές περιοχές της χώρας, ενώ στην περσινή διοργάνωση σύμφωνα με τον κ.Παπαστεργίου καταμετρήθηκαν στην είσοδο περίπου 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες (όχι μοναδικοί φυσικά).

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη Δράμα, όπου η “Ονειρούπολη” που πραγματοποιείται σταθερά από το 2004 φέτος θα παραμείνει… όνειρο χειμερινής νυκτός για τους μικρούς και μεγάλους φίλους της που την κατακλύζουν κάθε χρόνο τόσο από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, όσο και από τις γειτονικές ή κοντινές βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, αλλά και Σερβία). Εφόσον, εξάλλου, παραμένουν κλειστά τα σύνορα στην Εξοχή δεν θα ήταν δυνατή η είσοδος Βαλκάνιων επισκεπτών από Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ και οι γενικότερες συνθήκες και μέτρα για τον κορωνοϊό δεν ευνοούν τη διεξαγωγή εκδρομών από τα τουριστικά πρακτορεία. Ο Δήμος Δράμας προωθεί και αυτός εναλλακτικά σενάρια, όπως η ανάπτυξη χριστουγεννιάτικου διάκοσμου και ήπιων δράσεων στην περιοχή της Πλατείας Ελευθερίας και όλων των εμπορικών δρόμων του κέντρου της πόλης, πάντοτε στα πλαίσια των ισχυόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Στη δε Θεσσαλονίκη, σε επικοινωνία του thesseconomy.gr με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκο Ποζρικίδη, πληροφορηθήκαμε πως δεν θα πραγματοποιηθεί – με βάση τουλάχιστον τα σημερινά δεδομένα – ο “ΑΣΤΕΡΟΚΟΣΜΟΣ” στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό. Την ίδια ώρα και όσον αφορά το Χριστουγεννιάτικο Χωριό και Αγορά που διοργάνωσαν πέρυσι από κοινού ο Δήμος Θεσσαλονίκης και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης (ΕΣΘ), ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης, αναφέρει στο thesseconomy.gr πως ο ΕΣΘ σχεδιάζει μεν σχετικές δράσεις αλλά δεν υπάρχουν ακόμη τελικές αποφάσεις, ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Μαρία Καραγιάννη, έχει προϊδεάσει ότι δεν σχεδιάζονται μεγάλες εκδηλώσεις με συγχρωτισμό κόσμου, ότι θα δοθεί βαρύτητα στον στολισμό της πόλης, αξιοποιώντας το περσινό νέο υλικό με πρόσθετο εμπλουτισμό του και θα γίνει άναμμα δέντρου, ενώ εξετάζεται αν θα πραγματοποιηθεί το Χριστουγεννιάτικο Παιδικό Χωριό και ‘Χριστουγεννιάτικη Αγορά” αλλά σε διαφορετικούς χώρους από πέρυσι, που θα ανταποκρίνονται στις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *