Friday , 19 April 2024

FlyOver: Τα προβλήματα και η έλλειψη σχεδιασμού του αντικείμενα ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου

Έχει αλλάξει τη ζωή μας προς το χειρότερο», ανέφερε χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, στη σύντομη τοποθέτησή του για την κατασκευή του FlyOver. Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη από την έναρξη των εργασιών του έργου παρουσίασαν σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης φορείς, επαγγελματίες και κάτοικοι της πόλης παρουσία του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Ταχιάου.

Τί είπε ο υφυπουργός Υποδομών
«Θα υπερασπιστούμε την επιλογή αυτή που θεωρούμε ότι είναι υπέρ της πόλης», επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο υφυπουργός κ. Ταχιάος και τόνισε ότι «το έργο θα προχωρήσει», απαντώντας σε όσους αντιδρούν στην υλοποίηση του Flyover και σε όσους ζητούν το σταμάτημα των εργασιών. Ο υφυπουργός σημείωσε ότι το έργο ήταν μια συνειδητή επιλογή αναφέροντας πως αν γινόταν επέκταση του περιφερειακού θα υπήρχαν μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. «Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε να γίνονται έργα σε αυτή την πόλη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει επιλογές που δοκιμάζονται για την τολμηρότητα τους και θα στο συνεχίσουμε αυτό. Η επιλογή αυτή θα γυρίσει υπέρ της Θεσσαλονίκης. Ένα έργο πάντα θα δημιουργεί συμφόρηση», τόνισε ο κ. Ταχιάος.

Ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης επανέλαβε τη θέση της παράταξής του ότι οι εργασίες ήταν προτιμότερο να αναβληθούν μέχρι την έναρξη λειτουργίας του μετρό και την έλευση των 110 ηλεκτρικών λεωφορείων. «Θεωρήσαμε ως διοίκηση πως πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες και να σταθούμε δίπλα στους δημότες της πόλης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης
Αναφερόμενη στην κατασκευή του έργου η διευθύντρια της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου, υπογράμμισε ότι για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, η τροχαία «έκανε το αυτονόητο και εφάρμοσε το μέτρο της απαγόρευσης της παράνομης στάθμευσης». Η κ. Παπαγεωργοπούλου δήλωσε με έμφαση ότι «η λεωφορειολωρίδα είναι αποκλειστικά για τα λεωφορεία και όχι χώρος στάθμευσης». Συμπλήρωσε ότι η λεωφορειολωρίδα στη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας γέμισε σταθμευμένα αυτοκίνητα και τόνισε ότι θα αποδοθεί πλήρως στην κυκλοφορία.

Προβλήματα στην Πυροσβεστική
Στην κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης λόγω των εργασιών του FlyOver και στα προβλήματα αναφέρθηκαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. «Η πυροσβεστική καθυστερεί πλέον να φτάσει σε περιστατικά. Συνάνθρωποί μας θα κινδυνεύσουν λόγω καθυστέρησης από τις ομάδες άμεσης επέμβασης. Διαπιστώνουμε καθημερινά τί αγωνία έχει ο οδηγός του πυροσβεστικού για να φτάσει στο συμβάν», τόνισε ο πύραρχος, Σάββας Τσολάκης.

Στα… όριά του το ΕΚΑΒ
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθυντής του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Ηλιάδης, υπογράμμισε ότι οι διασώστες έχουν φτάσει στα όριά τους, λόγω των μποτιλιαρισμάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά στους δρόμους για έκτακτα συμβάντα. «Ευτυχώς δεν έχει υπάρξει ακόμη θύμα, αλλά η μηχανή του ΕΚΑΒ δουλεύει στα κόκκινα» διευκρίνισε. Και πρόσθεσε «παρότι είχαμε πρόσβαση σε περιστατικά σε πέντε λεπτά, πλέον αργούμε λόγω κίνησης». Αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος, επεσήμανε ότι είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση των επειγόντων περιστατικών από την Ανατολική Θεσσαλονίκη στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

Μαρασμός στην αγορά του ιστορικού κέντρου
Αντιδράσεις για τις εργασίες του FlyOver υπήρξαν και από την πλευρά του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη. Όπως επεσήμανε «όλο και περισσότεροι πολίτες αποφεύγουν το κέντρο της πόλης για τις μετακινήσεις τους και ως αποτέλεσμα μειώνεται ο τζίρος δεκάδων καταστημάτων έως και -40%». Επίσης ο κ. Φιλιππίδης αντέδρασε αρνητικά και για το ωράριο των φορτοεκφορτώσεων, καθώς σύμφωνα με τα όσα δήλωσε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, μέχρι τις 07.30 το πρωί εφοδιάζονται μόνο τα σούπερ μάρκετ. Παρόμοιες ήταν οι αντιδράσεις κι από τον αντιπρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Χρήστο Νικολόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι «το κέντρο ερημώνει», ενώ προειδοποίησε ότι «το καλοκαίρι θα χειροτερέψει η κατάσταση στους δρόμους, λόγω της έλευσης τουριστών με αυτοκίνητα».

Η έλλειψη σχεδιασμού
Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Μεταφορών Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλιας, επεσήμανε ότι υπήρχε έλλειψη σχεδιασμού για το έργο, γεγονός που προκάλεσε έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα το πρώτο διάστημα των εργασιών. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα έγιναν συσκέψεις προκειμένου με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, ώστε να βρεθούν λύσεις για το πρόβλημα.

Και λόγος για… δημοψήφισμα
«Δημοψήφισμα» για το FlyOver ζήτησε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους», Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Διαμαρτυρία των κατοίκων
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν Θεσσαλονικείς που αντιδρούν στο Flyover. Στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου πήραν τον λόγο εκπρόσωποι των κατοίκων από τα Κωνσταντινοπολίτικα και από την Πυλαία. Ο δικηγόρος του Συνδέσμου Κατοίκων Οικισμού Κωνσταντινουπολιτών Αλέξανδρος Αδαμίδης αναφέρθηκε στο θέμα της έλλειψης μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων. «Δεν υπάρχει μια οριστική μελέτη ότι αυτό το έργο θα βοηθήσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης. Εμείς που ζούμε τον περιφερειακό σαφώς δηλώνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Αλλά ήταν ένας κακοσχεδιασμένος περιφερειακός και κακοφτιαγμένος και θα επιβαρυνθεί με ένα ακόμη κακοσχεδιασμένο έργο», ανέφερε ο κ. Αδαμίδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *