Monday , 24 June 2024

K. Μητσοτάκης: «Το πιο σύγχρονο και όμορφο μετρό ευρωπαϊκής πόλης θα παραδοθεί σε 6 μήνες στους πολίτες της Θεσσαλονίκης»

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σε έξι μήνες από τώρα θα παραδώσουμε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης το πιο σύγχρονο, το πιο όμορφο μετρό οποιασδήποτε ευρωπαϊκής πόλης, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά την παρουσίαση της μελέτης ανάπτυξης του μετρό Θεσσαλονίκης, στο Καραπάντσειο Πνευματικό Κέντρο.

Οι προσδοκίες της πόλης
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει δοκιμαστεί πολύ από προσδοκίες που διαψεύστηκαν στο παρελθόν και η οποία μπορεί να αντιμετωπίζει ακόμη και αυτή την πραγματικότητα με μια σχετική επιφύλαξη. Πριν από το τέλος του έτους θα διαψεύσουμε αυτούς που ακόμη και σήμερα ενδεχομένως δεν πιστεύουν ότι το μετρό Θεσσαλονίκης επιτέλους γίνεται πράξη» πρόσθεσε.

«Βιώσιμη αστική κινητικότητα στα μέσα μεταφοράς»
Μάλιστα ξεκίνησε την ομιλία του δίνοντας συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδος. «Τα συγχαρητήρια του Χρήστου Σταϊκούρα έχουν μεγαλύτερη σημασία καθως προέρχονται από οπαδό της ΑΕΚ» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «προσεγγίζουμε και σε αυτόν τον τομέα την Ευρώπη και φαίνεται ότι δικαιώθηκαν οι δύσκολες αποφάσεις για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως «η κυβέρνηση μεθοδικά επενδύει στην ανάπτυξη των ΜΜΜ και σε αυτό που αποκαλείται βιώσιμη αστική κινητικότητα, πολιτική η οποία βρίσκει, όπως παρατήρησε, την κατεξοχήν έκφρασή της στη Θεσσαλονίκη». «Δεν σταματούμε εδώ Ο σκοπός της μελέτης που εκπόνησε η Αττικό Μετρό είναι τεκμηριωμένη και υποδεικνύει τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας για την επέκταση του μετρό και τη διάδραση με τα αστικά λεωφορεία καθώς και τον περιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα. Οι συζητήσεις αυτές δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η απομόνωση δεκαετιών»
Η Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη επιτέλους βγαίνει από απομόνωση δεκαετιών», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον για δήμους που ίσως να αυτοπροσδιορίζοντας ως κατώτερου Θεού. Σε περιβάλλον δημογραφικής συρρίκνωσης προτεραιοποιούμε την επέκταση του μετρό ενώ σε αντίθεση με τον υφυπουργό Υποδομών θα κάνω πολιτική παρατήρηση η οποία σχετίζεται με τις ευρωεκλογές αφού το αποτύπωμα της Ευρώπης το βλέπουμε και στο μετρό και στη δυνατότητα διεκδίκησης της χώρας για έργα υποδομής και χρηματοδότηση που πατά στο κύρος της πατρίδας μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η μελέτη ανάπτυξης του μετρό
«Η μελέτη ανάπτυξη που αναπτύχθηκε από το Αττικό μετρό είναι η πρώτη τέτοιου είδους τα τελευταία 25 χρόνια και περιλαμβάνει το 70% της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης. Ο σχεδιασμός προβλέπει δύο γραμμές συνολικού μήκους 48 χιλιομέτρων με συνολικά 44 σταθμούς, με σημαντικά χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σχεδιάζουμε το μέλλον βασιζόμενοι σε επιστημονικά εργαλεία δεν λειτουργούμε αυθαίρετα.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα είναι κεντρικός ομιλητής στη 49η τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Η ομιλία του πρωθυπουργού είναι προγραμματισμένη στις 19:00 μ.μ. σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Σταυρούπολη, όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση για την έναρξη των πρώτων δρομολογίων ηλεκτρικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη. Ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο δημαρχείο, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *