Saturday , 20 April 2024

O FM100 κλείνει τα 33 και το γιορτάζει!

33 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας του Δημοτικού Ραδιοφώνου FM100 συμπληρώνονται φέτος.

3 Σεπτεμβρίου του 1987  εξέπεμψε το Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, το πρώτο μη κρατικό ραδιόφωνο, βάζοντας τις βάσεις για πλουραλιστική και αδέσμευτη ραδιοφωνία και τηλεόραση.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο μύλο της ανεξάρτητης ενημέρωσης αλλά και της ποιοτικής ψυχαγωγίας! Χιλιάδες ραδιοφωνικές ώρες με τα μικρόφωνα πάντα ανοικτά τόσο σε πρόσωπα της πόλης, όσο και σε εμβληματικές προσωπικότητες που σημάδεψαν τη ζωή  του τόπου!

Σήμερα, Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα του FM100 εκπέμπει επετειακά και το γιορτάζει μαζί σας!

Από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, οι γραμμές και τα μικρόφωνα ανοίγουν. Οι Βασίλης Κοντογουλίδης, Πόλυς Μαυρόπουλος, Σοφία Ξανθοπούλου και Αλεξάνδρα Μαρτίδου υποδέχονται πρόσωπα που έχουν φιλοξενηθεί στις εκπομπές του fm100, φίλους και ακροατές από όλους τους χώρους για να μοιραστούν ευχές και αναμνήσεις.

Ενώ από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα, η «παλαιότερη» εν ενεργεία ραδιοφωνική παραγωγός του fm100, Δέσποινα Αυγερίδου, συναντά άλλους «παλιούς» παραγωγούς, δημοσιογράφους, φίλους και θυμάται μαζί τους ξεχωριστές στιγμές από τη μακρόχρονη πορεία του Δημοτικού Ραδιοφώνου.

Νέο ξεκίνημα για TV100 & FM100 με μότο «Κοίτα ψηλά!»

Με την προτροπή «Κοίτα ψηλά!» συνοδεύεται το νέο λογότυπο και το νέο μουσικό σήμα της Δημοτικής Τηλεόρασης TV100, του Δημοτικού Ραδιοφώνου FM100 και του μουσικού – εθελοντικού ραδιοφώνου FM100,6. Μια προτροπή που σηματοδοτεί το νέο ξεκίνημα των δημοτικών ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, το οποίο συμπίπτει με την επέτειο των 33 χρόνων από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του FM100, του ραδιοφώνου που άνοιξε το δρόμο για την ελεύθερη ραδιοφωνία και τηλεόραση στη χώρα. Το νέο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρει τα εξής:

«Έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης των Δημοτικών ΜΜΕ, προκειμένου η Θεσσαλονίκη της εξωστρέφειας και της προόδου, να αποκτήσει τα ΜΜΕ που της αρμόζουν. Τα ΜΜΕ που θα προβάλλουν με κάθε σύγχρονο τρόπο τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα ΜΜΕ που θα έχουν άμεση επαφή με την κοινωνία της πόλης, τα ΜΜΕ που θα ταυτίζονται με τη Θεσσαλονίκη τόσο στη συνείδηση του κατοίκου όσο και του επισκέπτη.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Δημοτική Τηλεόραση TV100, το Δημοτικό Ραδιόφωνο FM100 και το εθελοντικό μουσικό ραδιόφωνο FM100,6, σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια με τη λειτουργία τους άνοιξαν το δρόμο για την ελεύθερη ραδιοφωνία και τηλεόραση στην Ελλάδα. Η ιστορικότητά τους είναι ένα πλεονέκτημα που δείχνει το μοναδικό δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε: το δρόμο της ανάπτυξής τους.

Σήμερα, 33 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργία τους, ανανεώνουμε την εικόνα της με ένα νέο σύγχρονο και δυναμικό λογότυπο που συνοδεύεται από την προτροπή «Κοίτα ψηλά», δυο λέξεις που συμπυκνώνουν τη φιλοσοφία μας για τα Δημοτικά ΜΜΕ αλλά και για την ίδια την πόλη. Πρέπει να κοιτάξουμε ψηλά, πρέπει να στοχεύσουμε ψηλά. Είναι ένας ασφαλής δρόμος για την πρόοδο».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ Μηνάς Σαμαντζίδης τονίζει:

«Τριάντα τρία χρόνια μετά την πρώτη εκπομπή ελεύθερου ραδιοφώνου στην Ελλάδα, που δεν ήταν άλλο από τον FM100 της Θεσσαλονίκης, προχωρούμε στην ανασυγκρότηση των Δημοτικών ΜΜΕ. Κοιτάμε μπροστά, κοιτάμε ψηλά, εκεί που όλοι οι Θεσσαλονικείς θέλουμε να βρίσκονται η Δημοτική Τηλεόραση και το Δημοτικό Ραδιόφωνο. Είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια, με πολλά εμπόδια, αλλά απέναντί τους αντιπαρατάσσουμε συστηματική και σκληρή δουλειά, διοίκηση, στελέχη και εργαζόμενοι μαζί.

Ήδη έχουμε ξεκινήσει την τεχνολογική αναβάθμισή τους, όπως πχ με την διαμόρφωση του κεντρικού τηλεοπτικού στούντιο με ψηφιακές οθόνες ή την αναβάθμιση του κεραιοσυστήματος, ενώ προχωρούμε και στην αναβάθμιση του προγράμματός τους με τηλεοπτικές εκπομπές για την ενημέρωση σε υψηλό επίπεδο, με εκπομπές για την ιστορία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό κ.ά. ή με ένα πλήρες πρόγραμμα στο ραδιόφωνο και τις 7 μέρες της εβδομάδας. Παράλληλα εκσυγχρονίζουμε την εμπορική πολιτική της ΔΕΠΘΕ ώστε να είναι φιλική στον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στόχος μας είναι τα 35 χρόνια των Δημοτικών ΜΜΕ να βρουν την TV100, τον FM100 και τον FM100,6 σε άλλο επίπεδο. Το πρώτο ραδιόφωνο της πόλης ξανά πρώτο και τη Δημοτική Τηλεόραση πρότυπη περιφερειακή τηλεόραση στη χώρα».

“Κοίτα ψηλά!” – Το νέο μότο των δημοτικών μέσων ενημέρωσης

Το νέο μότο της TV100 και του FM100 δεν είναι προστακτικό, είναι προτρεπτικό. Είναι μια θετική παρακίνηση προς τον καθέναν. Τη μουσική συνέθεσε ο εξάρχων βιολιστής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Αντώνης Σουσάμογλου. Έχει γράψει μουσική για σύγχρονο χοροθέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ η δισκογραφία του περιλαμβάνει τρεις προσωπικούς δίσκους (Don’t mind the gap, One Night Stand, Ποιητές με Hangover). Παράλληλα, σαν ενορχηστρωτής έχει έντονη παρουσία με πρότζεκτ με συμφωνικές ορχήστρες και πλούσια δισκογραφία (Τα τραγούδια της Μελίνας, Μια Συμφωνία για την Ιθάκη, Όμορφη Ζωή, κ.α.).Ο Αντώνης Σουσάμογλου σπούδασε στη Hochschule der Künste και την Ακαδημία Μουσικής Hanns Eisler στο Βερολίνο, καθώς και στο Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, με διατριβή πάνω στο βιολιστικό έργο του Νίκου Σκαλκώτα.

Ο Μιχάλης Ραφαήλ είναι γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο του 1980. Παίχτης Basketball για τη μισή ζωή του και graphic designer την αλλη μισή.Μέλος της πολυβραβευμένης εταιρίας Beetroot Design Group για 16 χρόνια (2001-2017). Freelancer 2017-2020. Ιδρυτής τον Ιούνιο 2020 της εταιρίας That Long Black Cloud, Design Studio-Interactive Space (www.thatlongblackcloud.com). Βραβεύτηκε το 2019 στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης EBGE (Greek Design and Illustration Awards) με 3 μεγάλες διακρίσεις Grand Award-Graphic Design, Award, & Merit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *