Thursday , 18 August 2022

“Philoxenia-Hotelia”: Δυναμικό “come back” από αύριο μέχρι τις 14 Νοεμβρίου στη ΔΕΘ – Είσοδος της ΔΕΘ-Helexpo στην εκθεσιακή δραστηριότητα της Κύπρου

Δυναμικό “come-back” κάνει από αύριο και μέχρι τις 14 Νοεμβρίου στη ΔΕΘ το εκθεσιακό δίδυμο “Philoxenia-Hotelia”, μετά από κενό ενός έτους (πέρυσι) στη διοργάνωσής του λόγω της πανδημίας, ενώ στο μεταξύ ο εθνικός εκθεσιακός φορέας (ΔΕΘ-Helexpo A.E.) δρομολογεί την είσοδό του, προσεχώς, στην εκθεσιακή αγορά της Κύπρου.

Η φετινή διοργάνωση, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου νωρίτερα σήμερα, είναι μεν μικρότερη από την προηγούμενη διοργάνωση του 2019, λόγω των μέτρων για την οανδημία, αλλά έχει εξασφαλιστεί η ποιότητα. Οι δυο εκθέσεις, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo A.E., Κυριάκος Ποζρικίδης, αριθμούν 235 εκθέτες από 12 χώρες, αριθμός μειωμένμος κατά 25% περίπου σε σύγκριση με την προ-κορωνοϊού διοργάνωση του 2019, ωστόσο παρά τη δύσκολη συγκυρία οι Hosted Buyers που θα έχουν φυσική παρουσία ξεπερνούν τους 70 και προέρχονται από 27 χώρες, ενώ επίσης αναμένονται και ομαδικές αποστολές εμπορικών επισκεπτών και έχουν προγραμματιστεί πάνω από 2.500 ραντεβού με εκθέτες.

“Στόχος μας είναι η Θεσσαλονίκη να καταστεί τουριστικός και συνεδριακός κόμβος”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης και πρόσθεσε: “Είναι σήμερα φανερό πως η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, τον τουρισμό -διασφαλίζοντας, παράλληλα, τη δημόσια υγεία-  «μοίρασε χαμόγελα» και άνοιξε ένα σημαντικό «παράθυρο αισιοδοξίας» στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα ασφάλειας για τους επισκέπτες και εμπιστοσύνης στη χώρα μας. Αδιάψευστες αποδείξεις η εκτίναξη των τουριστικών εσόδων που συνολικά ξεπέρασαν τα 10 δις, τα 11 εκατομμύρια ταξιδιωτών που καταγράφηκαν το 10μηνο, τα έσοδα εδώ στην Χαλκιδική που ξεπέρασαν το 250% της περσινής χρονιάς”.

Το 2021 ήταν  μια πολύ δύσκολη χρονιά, αλλά επιτυχημένη τουριστικά, δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος ο Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, με ανάκτηση πάνω από 50% του χαμένου εδάφους, ενώ ο στόχος για το 2022 είναι η επιστροφή στα νούμερα του 2019. Όπως πρόσθεσε, μάλιστα, ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για την Ελλάδα αλλά και για την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, με αρκετές αεροπορικές εταιρίες να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την επόμενη χρονιά και εκτίμησε ότι “το 2022 θα είναι μια χρονιά που θα μας κάνει να ξεχάσουμε το 2019 και να μιλάμε για ένα νέο ορόσημο”.

Η τουριστική βιομηχανία ανακάμπτει, σημείωσε η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Καραγιάννη, επισημαίνοντας ότι η φετινή συμμετοχή στη Philoxenia έρχεται αμέσως μετά από τη διεκδίκηση και την κατάκτηση της ένταξης της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τομέα της Γαστρονομίας, ενώ η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, εκτίμησε ότι παρά τις δυσκολίες της εποχής “κατορθώσαμε να κρατηθούμε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο” και η Θεσσαλονίκη δυναμώσει το πολλαπλό της πρόσωπο στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Για ικανοποιητική τουριστική κίνηση στη Θεσσαλονίκη το φετινό καλοκαίρι, κυρίως από Βαλκάνιους, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, αλλά στον αντίποδα επισήμανε ότι η πόλη έχει μπροστά της έναν δύσκολο χειμώνα. ικανοποιητική κίνηση το καλοκαίρι, ωστόσο σημείωσε ότι έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα.

Κύπρος

O πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, χαιρέτισε διαδικτυακά τη συνέντευξη Τύπου καθώς όπως γνωστοποίησε ο ίδιος βρίσκεται σε καραντίνα στην Κύπρο επειδή βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό, χωρίς πάντως να έχει εμφανίσει συμπτώματα της νόσου, και η επίσκεψή του στην Κύπρο οφείλεται σε δρομολογούμενη “μεγάλη συνεργασία” και βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και βρίσκεται σε καραντίνα στην Κύπρο την οποία επισκέφθηκε «για μεγάλη συνεργασία». Το εκθεσιακό κέντρο της Λευκωσίας δεν χρησιμοποιείται τα τελευταία 10 χρόνια καθώς με τα μνημόνια καταργήθηκε η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων της Κύπρου και η ΔΕΘ-Helexpo βρίσκεται σε συζητήσεις με φορείς της Κύπρου για επανεκκίνηση της εκθεσιακής δραστηριότητας στη χώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.