Tuesday , 28 November 2023

Philoxenia – Hotelia: Εγκαινιάστηκε από την υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη – Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας

«Η παράδοση της ελληνικής φιλοξενίας έχει βαθιές ρίζες και τα μηνύματα που έρχονται από την WTM του Λονδίνου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», τόνισε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη εγκαινιάζοντας την 38η Philoxenia – Hotelia που άνοιξε χθες στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

«Γιορτή για τον τουρισμό»

Η υπουργός πρόσθεσε ότι «πέραν του γεγονότος ότι η Philoxenia είναι μια γιορτή για τον τουρισμό, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού δίνει το «παρών» καταγράφοντας παράλληλα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος. Δημιουγούμε έναν νέο κύκλο πρότυπης βιώσιμης ανάπτυξης, είμαστε όμως εδώ και για να καταγράψουμε τα προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας
Η Philoxenia – Hotelia πραγματοποιείται από τις 10-12 Νοεμβρίου από τη ΔΕΘ-HELEXPO στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και αποτελεί θεμέλιο για το εγχώριο τουριστικό επιχειρείν, καθώς είναι ένας εκθεσιακός και συνεδριακός κόμβος συνάντησης φορέων και ιδιωτών από όλο το φάσμα του τουρισμού. Η τουριστική βιομηχανία και όλες οι νέες τάσεις και καινοτομίες της αγοράς συνυπάρχουν στο διεθνές εκθεσιακό τουριστικό γεγονός.Φέτοςη συμμετοχή των εκθετών είναι κατά κατά 30% μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι.Το 2024 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τις Τουριστικές Επιχειρήσεις που καλούνται να πάρουν αποφάσεις που θα καθορίσουν την πορεία τους προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από τα εγκαίνια, η υπουργός Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη υπέγραψε με την ομόλογό της από τη Βουλγαρία κ. Zaritsa Dinkova μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για το 2024 – 2026, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα του τουρισμού.

430 οι εκθέτες
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Τάσος Τζήκας μίλησε για μια επιτυχημένη Philoxenia η οποία καταγράφει αύξηση 30% σε σχέση με πέρυσι. «Είναι μια μεγάλη… γιορτή για τον τουρισμό. Φέτος έχουμε 430 εκθέτες, σε 5 Περίπτερα, όπου ο βασικός κορμός τους είναι γεμάτος». Αναφερόμενος στη Βουλγαρία που είναι η τιμώμενη χώρα ο κ. Τζήκας επεσήμανε ότι «φέτος τρεις φορές ήταν τιμώμενη σε εκθέσεις της ΔΕΘ – Helexpo: της Κυκλικής Οικονομίας, στην 87η ΔΕΘ και στην 38η Philoxenia αποδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία και τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών».

«Ο ΕΟΤ στηρίζει τη Philoxenia»
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου επισήμανε πως «ο ΕΟΤ στηρίζει την έκθεση, από την πρώτη στιγμή, από το 1985 που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, ενώ επισήμανε πως το 2023 αποτελεί εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό». Σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε κορυφαίο αειφόρο ουσιαστικό προορισμό ευζωίας.

«Κορυφαίος τουριστικός προορισμός η χώρα μας»
Ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης επεσήμανε πως «η Ελλάδα είναι ένας κορυφαίας τουριστικός προορισμός, ο οποίος ωστόσο συνέχεια θα πρέπει να επενδύει στην αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών και υποδομών της. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η πολεμική ατμόσφαιρα, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού είναι απειλές, οι οποίες θα πρέπει να αντιστραφούν» όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

«Βασικός πυλώνας για την Περιφέρεια ο τουρισμός»
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε πως η Philoxenia αποτελεί σημαντική ευκαιρία για νέες συμπράξεις και συνεργασίες και είναι η αρτιότερη έκθεση στην Ν.Α. Ευρώπη για Β2Β συναντήσεις. «Ο τουρισμός αποτελεί για την ΠΚΜ έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες», είπε ο κ. Τζιτζικώστας ενώ αναφέρθηκε στα αποτελέσματα από τις οπτικοακουστικές παραγωγές που έχουν έρθει στην περιοχή, «καταγράφοντας 145 εκατ. ευρώ έσοδα, 130.000 διανυκτερεύσεις και 4.000 νέες θέσεις εργασίας. Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2023 στην ΠΚΜ υπάρχει αύξηση των εσόδων κατά 24% και 21% στις αφίξεις».

«Βελτιωμένη η εικόνα της Θεσσαλονίκης»
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στην εικόνα της πόλης τουριστικά, «η οποία έχει βελτιωθεί, εστιάζοντας στις νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις, στην αναβάθμιση του αεροδρόμιου, του λιμανιού κτλ.». Δεν παρέλειψε να επισημάνει την αύξηση που παρουσίασε το αεροδρόμιο «Μακεδονία» για το ενιάμηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2023, «καταγράφοντας 1,9 εκατ. αφίξεις, +20,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα».

Ελλάδα: «Δημοφιλής προορισμός για τους Βούλγαρους»
Η υπουργός Τουρισμού της Βουλγαρίας Zaritsa Dinkova δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη για το ότι η Βουλγαρία είναι η Τιμώμενη Χώρα στην 38η Philoxenia-Hotelia. Επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Βούλγαρους, ενώ ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό της ευχαρίστησε το κοινό στα ελληνικά».

Η 2η Real Estate North Expo
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, παράλληλα με την 38η Philoxenia-Hotelia, διεξάγεται και η Real Estate North Expo. Όπως επισήμανε ο διοργανωτής της Κώστας Μοσχονάς, «υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις από Βουλγαρία, Ισραήλ, Γερμανία, Λίβανο, Αγγλία και Τουρκία, η δε ελληνική αγορά ακινήτων είναι ανταγωνιστική σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

*Σήμερα, Σάββατο 11 Νοεμβρίου, το ωράριο λειτουργίας της 38ης Philoxenia – Hotelia είναι 10.00 π.μ.– 20.00 μ.μ. Αύριο, Κυριακή 12 Νοεμβρίου η έκθεση λειθτουργεί από τις 10.00 π.μ. – 18.00 μ.μ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *